Allt färre sorkar
Sorkarna i Västerbottens skogsland har minskat kraftigt sedan 1970-talet och de så kallade sorktopparna vart tredje eller fjärde år har avtagit i styrka.
Det fastslår forskaren Birger Hörnfeldt vid Umeå universitet i en lägesrapport från sork- och lämmelövervakningen, ett delprogram i den nationella miljöövervakningen i Naturvårdsverkets regi.
Gråsidingen en tidigare mycket vanlig sorkart är i dag så gott som helt borta i skogslandskapet. Även skogssork och åkersork har minskat men inte lika dramatiskt.
Åker- och skogssorkarnas minskning tros hänga samman med de varmare vintrarna. Gråsidingens nedgång antas bero på en kombination av varmare vinterklimat och landskapsförändringar av skogsbruket.
Minskningen i sorkbestånden påverkar i sin tur de rovdjur som lever på sorkar. Däribland pärlugglan, som minskat med 75 procent sedan början av 1980-talet i Västerbottens skogsland.
Minskningen av sorkbeståndet är emellertid inte bara begränsad till norra Sverige utan syns mycket tydligt även i Grimsöområdet i Bergslagen, fastslår Birger Hörnfeldt.
Bernt Karlsson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.