Publicerad 15 maj 2013 - 16:44

Alla hittills skjutna vargar har obducerats

Överbett, sammanväxta ryggkotor, kryptorkism och misstänkt skabb.
Men över lag har de 15 hittills skjutna vargarna varit i gott skick, rapporteras från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, som genomför obduktionerna av djuren.

Under årets licensjakt på varg har 15 vargar skjutits hittills. Samtliga skjutna djur skickas in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala, där de obduceras. Alla de 15 skjutna vargarna har nu obducerats och dessa har generellt varit i gott skick, berättar Arne Söderberg vid SVA:s viltsektion.

Två fall av kryptorkism

Två av de obducerade varghanarna uppvisade enkelsidig kryptorkism. Det betyder att de endast hade en testikel i pungen, medan den andra testikeln inte vandrat ned från buken. Utan att göra några andra jämförelser kan noteras att denna genetiska defekt är diskvalificerande för hanhundar i Sverige. En kryptorkid hanhunds avkomma får inte registreras hos Svenska Kennelklubben.
Andra ärftliga fel har kunnat konstateras hos två djur.

En varg hade ett kraftigt överbett och en har en medfödd defekt i korsryggen. Det är en sammanväxning i en kotled, som högst sannolikt har orsakat vissa rörelsebegränsningar hos den individen, säger Arne Söderberg.

Huruvida dessa avvikelser orsakats av inavel går inte att säga i nuläget.
Det är genetiska defekter, men om dessa beror på inavelsdepression eller om det handlar om genetiska variationer som uppstått hos just de här individerna kan vi inte avgöra, säger Arne Söderberg.

Två fall av misstänkt skabb

Två av de hittills skjutna vargarna uppvisade hudåkommor som misstänks vara skabb.
På en varg från Värmland och en från Dalarna kunde detta noteras, i form av några fläckar på huden. Prover är tagna för att undersöka om det var skabb, det gör man serologiskt man tar prov på kroppsvätska för att se om vargen utvecklat antikroppar mot skabb.

 

”Skotten sitter där de ska”

Obduktionerna av vargarna har också givit vid handen att de skjutits på ett klart mycket bättre sätt i år, jämfört med under fjolårets jakt.
Det är en markant skillnad. Med några få undantag sitter skotten där de ska i vargarna. Det verkar helt klart som att jägarna tagit fasta på de rekommendationer som Naturvårdsverket kom med inför årets jakt: att man enbart ska skjuta mot stillastående djur, vid bredsidesläge. Enligt de rapporter jag fått från länsstyrelsernas besiktningsmän som rört sig ute i jaktlagen, så har jaktledarna varit oerhört noga med att påpeka att det endast är tillåtet att skjuta på stillastående varg, säger Arne Söderberg.

 

Exemplariskt flådda

Även noggrannheten i tillvaratagandet av vargen har ökat, av Arne Söderbergs iakttagelser att döma.
Ifjol flåddes en del djur på ett sätt som gjorde att tåben och svanskotor samt testiklar saknades på några av djuren som skickades in för obduktion, men i år ser det mycket bättre ut. Kropparna som kommit in till oss har varit exemplariskt flådda. Vi hade inför årets jakt gått ut med ett instruktionshäfte, framtaget i samarbete med Naturhistoriska Riksmuseet, och informationen verkar ha gått ut på ett bra sätt, säger Arne Söderberg vid SVA:s viltsektion.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram