Älggryta med cocos och vanilj
2 msk smör
1 kg älgkött
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 vaniljstänger
6 dl cocosmjölk
1 msk limejuice
1 gul lök
5 cm skalad och skivad ingefära
salt och peppar
Pumparis:
3 msk olja
1 finhackad schalottenlök
300 g tärnad pumpa
125 g rundkornigt ris
3 dl grönsaksfond
1/2 tsk salt
Skär köttet i 1 1/2–2 centimeter stora bitar. Bryn köttet i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ur vaniljkärnorna, spara dessa till smaksättning av såsen. Låt vaniljstängerna koka med hela tiden. När köttet är ordentligt brynt tillsätt lök, ingefära, vitlök och chili, slå på cocosmjölken. Ge ett uppkok, lägg på ett lock. Sätt in i 150 grader i ugn cirka 1 1/2 timme. Sila av stekfonden och ta upp köttet och lägg på en tallrik, smaka av fonden med salt och peppar och limejuice. Red av med maizena (endast köttet och lite av chilin ska vara med i grytan). Lägg tillbaka köttet i såsen och tillsätt den urskrapade vaniljen. Låt allt bli genomvarmt. Så här tillagar du pumpariset: Häll olja i en kastrull, tillsätt löken och pumpan och fräs utan att det tar färg. Tillsätt därefter riset och sedan fonden. Salta. Låt koka på svag värme tills det är klart. Servera grytan med pumparis, limeklyfta och koriander.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.