Älg- och kronhjortsfilé på spett

Älg- och kronhjortsfilé på spett Smakrika vårrullar och rödvinssås smaksatt med Bourbon

4 älgfilénoisetter (à 80 g),
8 små kronviltsfiléer (à 45g),
salt och peppar,
smör
olja
5 dl rödvinssås
Smaksätt med 6–10 cl Jim Beam
8 blad vårrulledeg (fryst)
200 g kokt pressad potatis (King Edward)
100 g riven gruyere
0,5 dl torkad pulveriserad karljohansvamp
salt, peppar
muskot
0,5 dl olivolja
edamameböner(sojabönor)
2 dl finskuren morot som tillbehör

Rödvinssås:
koktid minst en timma. Till en liter grundsky använd en halv liter rödvin(torrt), Cabernet sauvignon är en bra druva, 1–1,5 dl balsamicovinäger. Fräs rödlök, svamp och morot i smör. Pudra lite med mjöl eller maizena efter färdig koktid. I med rödvin,vinäger och skyn, samt timjan, lagerblad och pepparkorn. Koka ihop ordentligt. Krydda med salt och gärna lite smör mot slutet. Blanda pressad potatis med svampen och riven ost, krydda med salt, peppar och muskot. Blanda och forma till spolformade rullar som placeras i den färdigköpta vårrulldegen. Pensla med olivolja och baka i ugn cirka 15 minuter på 200 grader. Tänk på att vårrullarna ska synkronisera med köttet så de är riktigt krispiga.

Stek eller grilla köttet på hög värme först. Låt det sedan slutsteka på svag värme. Kärntemperatur 59 grader, det tar väldigt kort tid så var beredd med tillbehören.

Tips: smula lite vintertorra örter ifrån trädgården, till exempel timjan, salvia och rosmarin över köttet efter stekning.

Recept av KC Wallberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.