31 björnattacker på 35 år

Björnar attackerar sällan människor. Det säger björnforskaren Jon Swenson, baserat på det skandinaviska björnprojektets forskning om björnars beteende efter att de stött på människor i en studie som publiceras i den elektroniska vetenskapliga tidskriften PLoS ONE.
Om denna studie berättade Jon Swenson, som ingår i skandinaviska björnprojektet, under höstens Viltforskardagar i Umeå. I studien, som genomförts av forskaren Ole-Gunnar Stöen, doktoranden Veronica Sahlén och masterstudent Gro Kvelprud Moen, har man följt hur sändarförsedda björnar reagerar på människor.
I nästan 300 försök har forskarna gått in på 50 meters avstånd från björnen i daglega.
Vi har pratat högt och försökt uppträda som människor beter sig när de är ute på skogsvandring eller plockar bär, säger Jon Swenson.
Det vi har sett är att björnarna gör i princip allt för att undvika att träffa på människor. Endera försvinner björnarna iväg, eller så trycker de tills människan passerat.
Förändrat beteende
Efter dessa människomöten förändras björnarnas beteende under tolv timmar framåt.
Jon Swenson Foto: Andreas Zedrosser |
De förflyttar sig till ett nytt ställe där de lägger sig. Till skillnad från sina artfränder som inte stött på människa ligger de sedan kvar där längre än vanligt. Andra björnar söker sig ut för att äta på kvällen, men björnarna som träffat på människa väntar istället till det blivit natt innan de ger sig ut, berättar Jon Swenson.
Björnarna söker också daglega i oländig terräng, med tät vegetation också detta i syfte att undvika människokontakt, enligt Jon Swenson.
Om björnar till varje pris vill undvika kontakt med människor, varför attackerar de då ibland?
Stöen, Sahlén, professor Jon Arnemo och jag tittar just nu närmare på den saken. Vi har intervjuat alla som blivit attackerade av björn i Sverige och Norge mellan 1977 och 2011. Med attacken i år blir det totalt 31 fall. I de två dödsfall som inträffat till följd av björnattacker använder vi oss av polisrapporter.
Av det man hittills fått fram konstaterar Jon Swenson att cirka 80 procent av de som attackerats varit beväpnade.
Många är älgjägare. Ofta handlar det om att en löshund skäller på något i tät vegetation, jägaren tror att det är en älg och när denne går in i tätningen
attackerar björnen.
Vill kartlägga mönster
Den fullständiga analysen av detta material är ännu inte klar.
Syftet är att vi ska lära oss mer om björnarnas beteende. Vi vill kartlägga mönster för att kunna ge råd om hur man ska bete sig för att undvika attacker och skador, säger Jon Swenson.
Kanske är det också ökad sådan kunskap som gjort att antalet björnattacker som lett till skador har minskat de senaste åren, trots att björnjakten blir allt populärare bland jägarna.
Vi ser en halvering av sådana attacker. Under perioden 20032007 inträffade totalt nio fall, under åren 20082012 endast fyra attacker, säger björnforskaren Jon Swenson.
Läs även:
Skadad jägare hemma efter björnattacken
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.