Expressens uppgifter om Zlatan Ibrahimovic jakt på lejon i södra Afrika stämmer inte, enligt dokumentation som Svensk Jakt tagit del av. Foto från Afrika: Lennart Turesson

Zlatans lejon: Sydafrikanska myndigheter tillbakavisar Expressen-uppgifter

Den 3 april publicerade tidningen Expressen en artikelserie om troféjakt i södra Afrika. Där uppgavs att Zlatan Ibrahimovic 2011 fällde ett lejon som fötts upp i fångenskap i Sydafrika.
En uppgift som inte stämmer, enligt dokumentation som Svensk Jakt tagit del av.

Rubriken i Expressen den 3 april lämnade inget som helst utrymme för tveksamheter: ”Zlatan Ibrahimovic: Sköt ett lejon som var uppfött i fångenskap”.

I artikeltexten berättades vidare om hur det lejon Zlatan Ibrahimovic 2011 fällt i Sydafrika hade suttit inspärrat i ett litet hägn, omkring 2 hektar, i ett år innan det kort före jakttillfället släpptes ut – och därefter fälldes av fotbollsstjärnan.

 

Anonym källa

Expressen uppgav att källan till den uppgiften var en anonym tidigare anställd på jaktfarmen Kwazulu Private Game Reserve. Tidningen uppger vidare att man inte kunnat hitta några vittnesskildringar från jakttillfället, som ägde rum 2011.

Några andra uppgifter om den aktuella jakten redovisas inte i Expressens artikelserie.

 

Undersökt fakta

Jens Ulrik Högh, kommunikationsansvarig på Nordisk Safari Klub, har efter Expressens publicering varit i kontakt med den på Mkuze Falls Game Reserve ansvarige professionelle jägaren A.J. Marais, samt den högst ansvarige tjänstemannen för lejonförvaltning i KwaZulu Natal-provinsen, Brent Coverdale, vid naturmyndigheten Ezemvelo KZN Wildlife.

Brent Coverdale har därefter efterforskat detaljerna kring det aktuella jakttillfället för tio år sedan och Svensk Jakt har tagit del av dokumentationen.

– Jakten ägde rum på Mkuze Falls Game Reserve (vilket framgår av exporttillståndet, reds. anm.) och inte, som det antyds i tidningen Expressen, på Kwazulu Private Game Reserve. Det är bekräftat, berättar Brent Coverdale.

 

Strikt kontrollerad

Brent Coverdale berättar vidare att en myndighetsrepresentant närvarade under jakten som observatör. Detta är en rutinprocedur, för att garantera att alla regler följs.

I KwaZulu Natal-provinsen är det inte tillåtet att hålla lejon som fötts upp i fångenskap. Ezemvelo KZN övervakar ingående alla lejonbestånd i provinsen.

– Lejonet som fälldes av Zlatan Ibrahimovic 2011 föddes och hade växt upp på det område där det fälldes. Lejonet satt alltså inte inspärrat i något litet hägn, som tidningen Expressen påstår. Det handlade om ett vilt lejon. Det fälldes som en del av viltförvaltningen på området, efter tillstånd från myndigheterna, berättar Brent Coverdale.

 

Grov beskyllning

Det aktuella området, Mkuze Falls Game Reserve, är ett inhägnat område som omfattar 27.000 hektar, alltså 270 kvadratkilometer. Det handlar således i formell mening om ett hägn, men ett mycket stort sådant. Det är därmed inte fråga om några tama eller halvtama djur som lever där.

En representant för Ezemvelo KZN Wildlife, Alex Wood, närvarade under jakten och intygar att den genomfördes helt enligt myndigheternas förhållningsregler. Dessa regler utesluter jakt på uppfödda lejon, så kallad ”canned hunting”, i KwaZulu Natal-provinsen i Sydafrika.

– För Medelsvensson gör det kanske ingen skillnad om ett fällt lejon är vilt eller uppfött i fångenskap, men för jägare är det stor skillnad, säger Jens Ulrik Högh, kommunikationsansvarig på Nordisk Safari Klub.

– Det är en grov beskyllning att anklaga en jägare för att ha nedlagt ett halvtamt, uppfött lejon. Det har heller inte skett i det här fallet, vilket tidningen Expressens reportrar borde ha insett.

 

Ingen kunskap

Jens Ulrik Högh drar paralleller mellan Expressens artikelserie och den brittiska tabloidpressens metoder vad gäller troféjakt:

– Expressens artikelserie om svenska troféjägare tycks varken vara baserad på allmän kännedom om jakt, eller på grundlig research. Det påminner snarare om den brittiska tabloidpressens eviga jakt på sensationsrubriker, säger Jens Ulrik Högh.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev