Enklare regelverk kring viltkameror ökar enligt Rovdjursföreningen den illegala jakten på rovdjur. Foto: Jan Henricson

Yttrande: Tjuvjakt underlättas av åtelkameror  

Den illegala jakten på rovdjur underlättas om regelverket kring åtelkameror förenklas.
Det hävdar Rovdjursföreningen.

I utredningsförslaget ”En ny kamerabevakningslag” föreslås att privatpersoner i fortsättningen inte ska behöva söka tillstånd för att sätta upp åtelkameror. Jägare välkomnar förslaget eftersom kamerorna kan förbättra viltförvaltningen.

Men Rovdjursföreningen protesterar kraftfullt mott utredarens förslag. Föreningen menar att tjuvjakten på rovdjur kan underlättas om kamerorna legaliseras.

”En sådan förändring skulle i hög grad underlätta illegal jakt på rovdjur. Genom att lägga ut åtlar och sätta upp kameror, som fotograferar när något rör sig och skickar bilderna till en telefon, kan tjuvjägare omedelbart få veta när ett rovdjur besöker någon av åtlarna, och då kan man bege sig dit direkt och släppa en eller ett par hundar med GPS-sändare som spårar upp rovdjuret”, skriver Rovdjursföreningen i sitt yttrande mot utredningsförslaget.

 

Allvarliga konsekvenser

Organisationen är också kritisk mot att inga ”naturvårdsorganisationer” och inga friluftsorganisationer, förutom jägarnas, har fått betänkandet på remiss. ”Förslaget har allvarliga konsekvenser för djurlivet, och kan också få stor negativ inverkan på integriteten för utövare av friluftsliv av alla slag och det borde därför vara självklart att även skicka en sådan här utredning till naturvårds- och friluftsorganisationer”, anser Rovdjursföreningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev