För andra gången på en dryg månad överklagar WWF den norska licensjakten på varg. Foto: Mostphotos

WWF överklagar norsk vargjakt ännu en gång

Världsnaturfonden, WWF, Norge överklagar återigen den norska regeringens beslut om licensjakt på varg. Det här är andra gången på en dryg månad som WWF drar den norska vargjakten till domstol.

Den 8 november överklagade WWF det första beslutet om jakt på 50 vargar i Norge. WWF menar att den norska vargförvaltningen strider mot både grundlagen och Bernkonventionen.
Oslo tingsrätt inhiberade, stoppade, därefter licensjakten på varg i landet i väntan på rättslig prövning.

Men den 1 december fattade den norska regeringen med miljöminister Vidar Helgesen i spetsen ett nytt vargjaktbeslut. Enligt det senaste beslutet ska 42 vargar fällas, 16 av dem inom den så kallade vargzonen.

 

Till domstol

WWF motsätter sig även den vargjakten och drar den återigen till domstol.

– Det är absurt att vi måste göra detta igen, men klimat- och miljödepartementet har fattat ett nytt jaktbeslut som vi anser vara olagligt. Vi kräver att all vargjakt i Østfold, Oslo, Akershus och Hedmark stoppas i väntan på rättslig prövning säger Ingrid Lomelde, miljöpilitisk ledare i WWF, i ett pressmeddelande.

Enligt den norska regeringens senaste beslut ska vargjakten utanför vargzonen återupptas den 21 december. Innanför vargzonen inleds licensjakten 1 januari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev