Vinterns varginventering avslutas 31 mars. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Vinterns varginventering går mot sitt slut

En dryg vecka återstår av vinterns varginventering i Sverige och Norge. I vårt grannland har hittills drygt hundra vargar dokumenterats i helnorska revir och i gränsrevir mot Sverige.

Rovdata redovisar att det i vinter påvisats 57 vargar inom Norges gränser och 43–45 i svensknorska gränsrevir. Sex vargar har tills vidare osäker gränsstatus. Resultaten presenteras i en statusrapport som Högskolan i Innlandet har gjort på uppdrag av Rovdata.

Siffrorna gäller den kartläggning som gjorts fram till 15 mars. Inventeringen avslutas 31 mars.

– Det är hittills i vintern dokumenterat 106–108 vargar i Norge och på båda sidor gränsen mot Sverige. 24 av dessa är avlivade under perioden, säger Rovdatas chef Jonas Kindberg.

 

Valpkullar

Per den 15 mars är det också dokumenterat valpkullar i fem helnorska revir innanför den så kallade vargzonen. Dessutom är det påvisat föryngring i sex gränsrevir.

– Det återstår att klargöra gränsstatusen för Boksjöreviret, där det också blev fött valpar förra året, säger Petter Wabakken, projektledare för vargövervakningen vid Högskolan i Innlandet.

Utbredningen av helnorska och svensknorska vargrevir per den 15 mars. Karta: Högskolan i Innlandet

I Sverige finns hittills 58 svenska vargrevir dokumenterade, varav sju delas med Norge. Man kan läsa mer om inventeringen på Viltskadecenters hemsida.

Här finns de svenska vargreviren. Familjegrupper markeras med en prick och revirmarkerande par med en triangel. Karta: Viltskadecenter SLU

Slutrapport

En slutlig svensknorsk inventeringsrapport kommer i juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev