Omkring 20 300 fynd av fästingar har lämnats till SVA sedan webbverktyget öppnade i maj. Foto: Jan Henricson

Vinterfynd och oväntade arter – över 20 000 fästingar rapporterade till SVA

I maj lanserade SVA sitt webbverktyg Rapportera fästing. Sedan dess har omkring 20 300 fynd rapporterats från hela landet – varav ett antal ovanliga arter.

Via webbverktyget har det lämnats in rapporter från landets samtliga 290 kommuner. Flest har lämnats från Västra Götalands län, därefter Stockholm och Skåne, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Vi har hunnit granska tusentals inskickade bilder på fästingar och arbetar nu med att analysera och sammanställa resultat. Vi har också fått in ett 40-tal intressanta fynd av ovanliga fästingar till SVA från olika platser i landet. De kommer att analyseras för att se om de bär på smittämnen som kan orsaka sjukdom hos djur och människor. Projekts framgång hade varit omöjlig utan allmänhetens hjälp, vi är verkligen tacksamma för engagemanget kring fästingar och alla rapporter. Tack vare rapporteringen har vi en fått en bild av var i landet det finns ovanliga fästingarter och efterföljande analyser kommer att visa om de bär på smittämnen som vi idag inte har i Sverige, säger Anna Omazic, forskare på SVA, i samma text.

Vinteraktiv?

Trots att fästingsäsongen börjat avta och den stränga kylan slog till mot landet har det fortsatt rapporterats om fästingfynd, då av den vanligaste arten Ixodes ricinus. Något som kan tyda på att fästingen även är aktiv under vintern, enligt SVA.

– Det här vill vi undersöka närmare så vi uppmanar alla att fortsätt rapportera under hela vinterhalvåret. Vi fortsätter arbetet med att sammanställa resultat och utvärdera första året med webbverktyget för att på bästa sätt förbereda oss för fästingsäsongen 2024. Tillsammans bidrar vi till forskningen om fästingarter och fästingburna sjukdomar, säger Anna Omazic i texten.

Ovanliga fästingar rapporterade

Exotiska fästingarter (inte endemiska i Sverige)

Brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus), 4 fynd

Kennelfästing (Rhipicephalus sanguineus), 4 fynd

Flyttfågelfästing (Hyalomma marginatum), 5 fynd

Etablerade fästingarter (men sällan påträffade)

Trubbnosfästing (Haemaphysalis punctata) 5 fynd

Kortbent fladdermusfästing (Carios espertilionis), 24 fynd

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev