Viltvårdsfonden får pengarna tillbaka
37 miljoner kronor av de pengar som tagits ur Viltvårdsfonden för att bekosta trafikeftersöken har återbetalts. Men ännu återstår stora summor innan fondens utlägg kompenserats fullt ut. Och det krångliga betalningssystemet består.
Riktig jaktjournalistik gör skillnad
För ett år sedan avslöjade Svensk Jakt att jägarna genom Viltvårdsfonden fick betala för polisens eftersök av påkört vilt längs vägar och järnvägar.
Under fyra år hade Viltvårdsfonden tappats på 63 miljoner kronor utan att Trafikverket, som rätteligen skulle stå för notan, ersatt fonden.
Efter att saken uppmärksammats ändrade regeringen i Trafikverkets regleringsbrev, och pengarna har nu börjat betalas tillbaka.
I ett första steg återfördes 30,2 miljoner kronor i december förra året. Det gällde kostnaderna för eftersöksverksamheten 2013.
Fler år ersätts
Nu har Kammarkollegiet, som administrerar Viltvårdsfonden, fått klartecken att från Trafikverket rekvirera motsvarande de utlägg man hade under 2010, 2011, 2012 och 2014.
– Vi ligger i startgroparna för att rekvirera pengarna. Jag tror att det kommer att göras under mars månad. Underlagen som vi fått från polisen har just sammanställts, berättar Charlotta Cammert på Kammarkollegiets ekonomiavdelning.
Och det är inga småpengar det rör sig om. För de fyra åren handlar det om dryga 69 miljoner kronor. Pengar som är nödvändiga att få in, eftersom Viltvårdsfonden inte har resurser att täcka sådana utlägg.
På Jägareförbundet är riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné nöjd med beskedet från Kammarkollegiet.
– Vi hade fått signaler om att Trafikverket inte skulle behöva betala för de tidigare åren, så det här är goda nyheter, säger han.
Fortsatt krångel
Men att pengarna nu betalas tillbaka innebär inte att hanteringen blir smidigare. Den krångliga byråkratin som innebär att polisen får utnyttja Viltvårdsfonden för att finansiera kostnaderna för eftersök, och att Kammarkollegiet rekvirerar motsvarande från Trafikverket består.
– Vi har inte fått besked om något annat i alla fall, säger Charlotta Cammert.
En smidigare ordning hade varit att polisen fakturerat Trafikverket, eller fått motsvarande i sina direkta budgetanslag.
– Det hade naturligtvis varit betydligt bättre, men det är en stor lättnad att det nu verkar vara helt klart att det inte är jägarna genom Viltvårdsfonden som betalar för statens eftersöksverksamhet längs vägar och järnvägar, säger Daniel Ligné.
Fakta
NVR
Nationella Viltolycksrådet är en landsomfattande organisation som består av 5 000–6 000 jägare som är organiserade länsvis och som på polisens uppdrag utför eftersök av trafikskadat vilt.
För ett eftersök på älg eller vildsvin ersätts jägaren med 700 kronor, för rådjur och hjort med 400 kronor och för stort rovdjur med 1 500 kronor.
Kontaktpersonerna, som tar emot uppgifterna om att en viltolycka inträffat och som ser till att eftersöksjägare kommer till platsen ersätts för sitt arbete med 300 kronor för telefonsamtal och med 250 kronor i de fall han undersöker olycksplatsen.
Frågan om hur eftersöksjägarna skulle ersättas för arbetet de utförde åt samhället fick efter många års diskussioner en lösning som förhandlades fram mellan Alliansregeringen och Jägareförbundet, bland andra.
Viltvårdsfonden
Viltvårdsavgiften tillkom år 1938 och är en fastställd avgift som samtliga jägare ska betala varje år. Avgifterna samlas in av Naturvårdsverket och bildar Viltvårdsfonden som förvaltas av Kammarkollegiet. För närvarande är viltvårdsavgiften 300 kronor per jaktår, vilket omfattar tiden 1 juli–30 juni.
Viltvårdsavgiften ska användas för att ”främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen”.
En stor del av medlen går till jägarorganisationerna. Därtill får Naturvårdsverket medel för att driva jaktkortsregistret och för viltforskningsprogrammet.
Källa: Naturvårdsverket
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.