Foto: Maria Brun Thegerström / Mostphotos & Olle Olsson (vargfoto i hägn)

Vill värna den biologiska mångfalden genom att skyddsjaga varg

Varg har vi två tillfällen attackerat får och mjölkgetter vid Prästbodarnas fäbodvall. Nu ansöks därför om skyddsjakt på samtliga vargar som uppehåller sig inom en radie av fem kilometer från fäboden.

Prästbodarnas fäbodvall ligger i Rättviks kommun. Det är en av landet största, öppna fäbodvallar med över 80 betande boskap som hästar, kor, får och getter. Flera av dem ska vara utrotningshotade husdjursraser.

Prästbodarna är vidare den biotop som har flest dyngbaggearter i Dalarna, med elva olika arter.

Här ligger Prästbodarnas fäbodvall.

”Sammantaget gör detta området unikt med det rikliga skogsbetet som skapar biologisk mångfald som blir svår att hitta på andra platser”, står det i skyddsjaktansökan som skickat in till Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Dygnets alla tider

Området kan vara det i länet med största koncentrationerna av samtliga stora rovdjur. Varg har observerats på fäbodvallen under dygnets alla tider. Att rovdjurssäkra området är omöjligt enligt ansökan och att flytta tamdjuren är heller inte ett tänkbart alternativ ”då detta påverkar såväl djurhållning som biologisk mångfald på ett mycket negativt sätt”.

Ljusa timmar

Två vargattacker har dokumenterats. Minst två getter har dödats under ljusa timmar vid fäbodvallen. Det finns också, enligt skyddsjaktansökan, misstanke om ytterligare attacker eftersom skador på djur har upptäckts vid veterinärundersökning.

Fäbodbrukare, djurägare, jägare i berörda jaktlag och Rättviks jaktvårdskrets ansöker därför om skyddsjakt på samtliga vargindivider som uppehåller sig inom en radie av fem kilometer omkring Prästbodarnas fäbod. Enligt ansökan bör skyddsjakten inledas omedelbart och på till betessäsongen vid fäboden har avslutats.

”Detta i syfte att skydda djur, människor, kulturarv och biologisk mångfald”, står det i skyddsjaktansökan.

Dags för handläggning

Det är nu upp till Länsstyrelsen Dalarna att handlägga ansökan och fatta beslut. Den senaste gången det skyddsjagades varg i länet var den 15 mars. Då sköts en varg intill Falun, strax innan Svenska skidspelen på Lugnet skulle inledas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev