William Jonsson, 19, blir Jägareförbundet Gävleborgs ambassadör för personer med funktionsvariationer. Foto: Jörgen Linander & Kristoffer Pettersson

Vill inspirera andra – rullstolsburna William blir jägarnas ambassadör

Jägareförbundet Gävleborg vill gå i bräschen för personer med funktionsvariationer. Därför har 19-årige William Jonsson, som sitter i rullstol utsetts till ambassadör för länet.
– Jag är uppvuxen med att det inte funnits några hinder, så jag har inte sett dem nu heller, säger han.

Förrförra hösten sköt han sin första älg. Den här hösten föll den första orren. Den jaktliga karriären får ändå sägas ha börjat bra för 19-åriga William Jonsson från Järvsö – som dessutom jagar från sin rullstol.

– Jag har ryggmärgsbråck, som man föds med. Jag tror att det är lite beroende på var det sitter i ryggen, men mitt är så pass kraftigt att jag inte kan gå och har heller ingen känsel i benen.

Jakten från pappa

Trots det har jakten, genom pappan, alltid funnits med honom i livet. Det har i sin tur gjort att William Jonsson inte sett några hinder att ta jägarexamen.

William Jonsson. Foto: Kristoffer Pettersson

– Pappa jagar och brinner för jakten lika mycket som jag. Han tog med mig i barnvagnen när jag var liten. Sedan dess har jakten funnits där.

– Jag har aldrig sett några vidare hinder, egentligen. Redan innan jag fick egen bössa eller kunde uppsiktsjaga så har pappa hjälpt mig. Har passet varit på en höjd, på andra sidan ett dike eller något sådant har han burit mig, berättar William Jonsson.

Inspirerats av andra

Genom projektet Jakten för alla, som hjälper personer med funktionsvariationer att komma ut på jakt, har William Jonsson kommit i kontakt med många andra i likande situation.

Det var också via en sådan jakt som ordföranden Katarina Olinder i Ljusdal, Ramsjö och Järvsö jaktvårdskrets för första gången kom i kontakt med William Jonssons namn.

– Jag kontaktade honom lite spontant och ställde frågan om han var intresserad av att bli talesperson, ambassadör och kontaktperson för rörelsehindrade inom vår krets, säger Katarina Olinder.

 

Katarina Olinder kom med idén om att göra William Jonsson till ambassadör i kretsen – men Jörgen Linander lyfte idén till länsnivå. Foto: Kristoffer Pettersson

Ambassadör för länet

William Jonsson tackade ja till erbjudandet – men skulle snart få ett till. För när Jörgen Linander, ledamot i Jägareförbundet Gävleborg, hörde talas om planen ville han göra rollen ännu större.
– Jag tänkte att den här idén inte får stanna i kretsen – det här vill vi vara med på. Vi vill ha William som ambassadör för hela Gävleborg, sen kanske han kommer att bli adjungerad till vår styrelse i just den här frågan, säger Jörgen Linander.

Planen är nu att William Jonsson ska bli en ambassadör och via Jägareförbundet Gävleborg, och kretsen, driva frågor om funktionsvariationer – men framför allt inspirera andra personer att jaga.

– Det känns jättekul verkligen. Det är riktigt spännande och jag ser fram emot det.

Viktigt med förebilder

Att ha någon som visar vägen tror William Jonsson är viktigt, och beskriver själv hur jakterna med Jakten för alla nästintill varit avgörande för honom själv.

– Det har betytt allt att få komma ut och träffa andra, se hur de gör och vilka möjligheter de har. Det har varit jättebra, bland det bästa som hänt för mig inom jakten.

– Det är människor man kommer att ha kontakt med hela livet. Och det är verkligen roligt att se hur de med andra funktionsvariationer gör saker, säger William Jonsson.

”Helst fantastiskt”

Jonas Johansson, grundare av ”Jakten för alla”. Foto: Kristoffer Pettersson

Jonas Johansson, grundare av Jakten för alla är glad att förbundet lyfter William Jonsson och hoppas nu att det kan sprida sig bland  övriga län.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt roligt att han blir ambassadör och blir ett ansikte utåt för projektet.

– Min förhoppning är att det ger ringar på vattnet och att det sprider sig till våra kretsar och länsföreningar så att de kan ta efter och göra likadant. Det finns ett stort behov, säger Jonas Johansson.

Första men inte sista

Jörgen Linander hoppas också att andra län och kretsar ska ta efter och nämner att det kan komma att lämnas in en motion på ämnet vid nästa länsstämma.

– Det här ska inte stanna i Gävleborg, anser vi – men vi är först ut, säger han.

 

William Jonsson sköt sin första älg under en jakt som arrangerats av Jakten för alla, och det var även där som Jägareförbundet Gävleborg kom i kontakt med projektet första gången. Foto: Jörgen Linander

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev