Publicerad 22 februari 2021 - 13:42

Om jägarna avstår från jakt vid större vägar för att skydda sina hundar, kan viltolyckorna och därmed eftersöken riskera att bli fler. Foto: Martin Källberg

Vill ha säkrare vägar för jakthundar

I en skriftlig fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth, vill riksdagsledamoten Erik Ottoson (M) se åtgärder för bättre trafiksäkerhet för jakthundar.

Erik Ottoson (M).

Erik Ottoson anser att det är i det allmännas intresse att stötta jägarna och löshundsjakten. Han undrar därför vilka åtgärder Tomas Eneroth är villig att vidta för att öka trafiksäkerheten för jakthundar.

Frågan ligger Erik Ottoson varmt om hjärtat:

– Jag är själv hundförare med två hundar och jagar i närheten av en statlig 80-väg där viltet med jämna mellanrum springer över. Vi har försökt i jaktlaget med olika medel att varna trafikanter men känner oss motarbetade av vägvakten som tar bort skyltar, skriver han i ett mail till Svensk Jakt.

 

Regelverk

I sin fråga till ministern skriver han om regelverket kring skyltning längs statliga vägar.

”På marknaden i dag finns en bred flora av olika skyltar som exempelvis lyder: ”Jakt pågår”, ”Jakthund på väg” eller ”Obs! Lös jakthund”. Dessa sätts upp för att varna trafikanter att det i området förekommer lösa jakthundar och att man därför kan behöva vara mer vaksam än vanligt och anpassa hastigheten. Dock är dessa skyltar inte förenliga med de regler som finns för skyltning vid statliga vägar varför de riskerar att omhändertas och slängas av ansvarig vägvakt. Inte nog med att man som hundförare kan förlora skyltar för några hundra kronor, skyltarnas förmodade effekt uteblir helt och jakthundens säkerhet vid en vägövergång försämras.”

 

Kalkylerad risk

Erik Ottoson fortsätter:

”Det är förvisso, och måste så vara, en kalkylerad risk att släppa en jakthund i närheten av en trafikerad väg. Det är i sig dock inte ett skäl till att inte försöka minska riskerna och på så sätt stötta jägarna och deras hundar i arbetet med att balansera viltstammarna.”

 

Avgörande insats

Han anser att denna jakt är en avgörande insats för att minska viltolyckorna i trafiken. Att avstå från löshundsjakt i närheten av trafikerade vägar får negativa konsekvenser för trafiksäkerheten som helhet.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram