Jägareförbundet i Dalarna vill ha medlemmarnas hjälp med att genomföra en stor varginventering genom insamling av spillning. Foto: Olle Olsson

Vill ha hjälp med varginventering

Jägareförbundet i Dalarna vill ha medlemmarnas hjälp med en storskalig inventering av vargspillning.

Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Dalarna.

Genom DNA-prov från spillning, inte bara inom kända revir utan framför allt mellan reviren samt i områden utan kända revir, hoppas Jägareförbundet också fånga upp vandringsvargar.

– Insatsen är extraordinär och föranledd av en utvärdering av omräkningsfaktorn för varg. Då måste i princip alla vargar kartläggas, även de som inte finns i etablerade revir, säger Hans Johansson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Dalarna.

 

Omstart

Insamlingsperioden sträcker sig fram till 31 mars, men Jägareförbundet i länet nöjer sig inte med det. Styrelsen har dessutom beslutat att uppvakta länsstyrelsen och Naturvårdsverket med krav på en omstart av inventeringen i oktober, när fler jägare rör sig i markerna än vad som sker under vintern.

– Inventeringsarbetet blir mer trovärdigt och kvalitetssäkrat genom en längre period som omfattar både höst och vinter, anser Hans Johansson.

 

Ökad kunskap

Samtidigt vädjar han till jaktvårdskretsarna att snabbt komma igång med insamlingsarbetet. Ju fler som deltar och registrerar fynd, desto bättre och mer exakta blir resultaten som leder till ökad kunskap om antalet vargar i Dalarna.

Gör så här

När du hittar en vargspillning – kontakta jaktvårdskretsens rovdjursansvarige. Han eller hon har provtagningsutrustning.

Länsstyrelsens naturbevakare kan också kontaktas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev