Publicerad 18 juli 2013 - 14:20

Vill flytta vapenärenden från Polisen

Foto: Mattias Lilja

Polisen bör fråntas ansvaret för att utfärda vapenlicenser. Det skriver Michael Eriksson, författare av en Timbrorapport om vapenlagstiftning och civilt vapenägande som presenteras i höst, i en debattartikel i Kvällsposten.

”Polismyndigheterna med rikspolisstyrelsen i spetsen har sedan de tog över den uppgiften från länsstyrelserna tydligt visat att de inte klarar av att hantera dessa ärenden på ett rättssäkert sätt. Att ta ifrån polismyndigheten en administrativ uppgift som licenshantering skulle samtidigt frigöra resurser till brottsbekämpande polisiär verksamhet”, skriver Michael Eriksson i debattartikeln.

Eriksson beskriver vidare bakgrunden till dagens situation. Innan ansvaret överfördes till polismyndigheterna vilade detta på landets länsstyrelser. Denna ordning fick dock en del kritik, eftersom lagstiftningen tillämpades mycket olika mellan länen.

”Men efter snart 40 år är det tydligt att det förtroendet har missbrukats kraftigt. Inte heller har samordningen lett till att samma regler tillämpas i hela landet. Tvärtom kan skillnaderna vara betydande. Vidare är handläggningstiderna på flera håll oacceptabelt långa, ofta flera månader, ibland upp till ett år”, skriver Michael Eriksson, och fortsätter:

”Eftersom de flesta vapen i Sverige innehas för jaktändamål vore det lämpligare om en myndighet som har kompetens i jaktfrågor tog över administrationen av licensärenden.”

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram