Vildsvinen kommer till Norrtälje från alla håll. Foto: Martin Källberg

Vildsvinssituationen i Norrtälje är akut

Under onsdagen hölls krismöte om vildsvinsinvasionen i Norrtälje. Man beslutade om jakt, men först ska markerna inventeras för att fastställa var man kan börja skjuta av.

Vildsvinen i Norrtälje har börjat leta sig in i villakvarteren där de orsakar stora skador.

– Det är väldigt mycket gris runt Norrtälje nu. Det går inte ens att uppskatta hur många de är. De kommer från alla väderstreck, säger Johan Dahlqvist, viltsamordnare för Norrtäljes tio kommunjägare till Norrtelje Tidning.

 

Färre hot i staden

Enligt Johan Dahlqvist är en av anledningarna till vildsvinsinvasionen jakttrycket ute på landsbygden där man hållit efter djurens framfart under ett antal år.

– Jagas de väldigt hårt runt en stadskärna så är det i stadskärnan de hamnar för där jagas de inte alls. De ser människor och hundar där som ett avsevärt mycket mindre hot än jägarna. Då väljer de att acceptera människan på ett helt annat sätt. Till slut vänjer de sig med oss.

 

Oklart om var man kan jaga

Det har visat sig att kommunen inte har riktig koll på vilka marker som är utarrenderade för jakt och vilka som inte är det.

– Vi måste ha glasklart för oss vilka marker som kommunen har kvar jakträtten på. För vi kan inte som kommunskyttar stövla in och börja jaga om kommunen arrenderat ut jakträtten. Då blir det ju ett jaktbrott, säger Johan Dahlqvist.

 

Ytterligare hinder

Ett annat hinder för avskjutningen är att det finns ett naturreservat kring Lindholmens reningsverk där ett stort antal djur uppehåller sig.

– Där är kommunen lite bakbunden eftersom vi måste ha ett beslut om tillstånd för jakt från länsstyrelsen. Finns det starka skäl kan man få beslut om skyddsjakt även i ett naturreservat. Det tycker jag att det gör i det här fallet, säger Johan Dahlqvist till Norrtelje Tidning.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev