Verket: ”Olyckligt att det blivit så här”

Naturvårdsverket har tilldelat genetikprofessor Linda Laikre 1,2 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden. Alltså pengar som kommer från landets jägare. Men hon vägrar att svara på frågor från landets största jägartidning.
Tuulikki Rooke, forskningssekreterare hos Naturvårdsverket, förklarar vilka krav verket ställer på forskare angående den tredje uppgiften, alltså att dela med sig av kunskap.

Olle Olsson Publicerad 15 maj 2013 - 16:08

– Det är oerhört synd att det blivit så här och vi har fått flera kritiska mejl om detta. Men vi kan inte ställa några krav på forskarna att de ska svara på frågor. Vi har som krav att forskaren ska lämna in en slutrapport när forskningen är färdig.

 

Gemene man läser sällan forskarrapporter och genetik är ett komplicerat ämne. Är det inte rimligt att Linda Laikre på ett mer begripligt sätt vill försöka förklara sitt arbete för människor som är direkt berörda av resultaten från hennes forskning? Människor som dessutom betalar hennes lön.

– Jo det är absolut rimligt att förvänta sig att hon ska svara på frågor om sitt arbete. Jag har också full förståelse för att en forskare vill vänta på att svara på frågor tills de hunnit analysera sina resultat, men jag tycker gott att hon kunnat svara på vad hennes forskning går ut på.

– Naturvårdsverket fick hård kritik från många när vi tilldelade pengar till Linda Laikre. Vargfrågan är ett infekterat ämne och det blir inte bättre när hon sedan som agerar så här.

 

Du har själv forskarbakgrund. Tycker du att det över huvud taget är möjligt att sätta tilltro till Linda Laikres forskning om hon inte är beredd att försvara och förklara den?

– Hon kan ju gärna inte förklara och försvara innan forskningen är gjord. Projektet är bara påbörjat. Men de flesta forskare brukar tycka att det är jättekul när deras forskning uppmärksammas.

 

Kan man anse det här vara opartisk forskning där inte Linda Laikre har en egen agenda?

– Jag hoppas att forskningen är av god kvalité. Sedan har hon väldigt många egna åsikter, och det ska man som forskare egentligen hålla separat. Det är synd att det blivit såhär, för nu är det en schism mellan olika genetiker och det leder bara till misstro mot forskning över huvud taget. Men Linda Laikre är världsledande inom genetik och har hög kompetens.

 

Du har själv varit inne på att Linda Laikre har varit hårt ifrågasatt. Är det inte ändå viktigare att hon då förklarar vad hon håller på med?

– Jo, att dölja det tjänar på ingen på, kan jag tycka. Men att tvinga henne att ställa upp på en intervju är ingenting jag kan göra.

 

Kommer jägarna tvingas betala Linda Laikres forskning i drygt ett år till trots att hon vägrar förklara sitt arbete?

– Ja, jag hoppas ju att hon kan förklara mer när resultaten är färdiga. Det är då man får sätta in granskningen.

 

 

Läs även:

Genetikprofessor vägrar svara på frågor

1,2 miljoner kronor

Linda Laikre och henns kollega Nils Ryman har tilldelats 1,2 miljoner kronor ur Viltvårdsfonden för ett forskningsprojekt om genetiskt livskraftiga rovdjursstammar i Fennoskandinavien. Tidigare den här veckan riktade de båda stark kritik i Ekot mot regeringens planer på att försöka förstärka vargstammens genetiska status genom att skjuta bort de mest inavlade vargarna.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev