Marjolein Van Der Geer från Luleå är vegetarian men har nu börjat jaga och kan tänka sig äta viltkött. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vegetarianen som blev jägare

Premium

Marjolein Van Der Geer från Luleå bestämde sig för att bli vegetarian för 25 år sedan.
Nyligen tog hon jägarexamen och i onsdags var hon på sin första jakt och sköt sitt första vilt, en skogshare.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 18 september 2019 - 19:30

Det var en fin och klar höstmorgon. Termometern visade runt noll grader och det kunde anas frost på de låglänta myrarna strax norr om Morjärv i Norrbotten.

Här, i området Tjuvbäcken som ägs av Sveaskog, arrangerar Jägareförbundet tillsammans med Kalix naturbruksgymnasium, Norrbottens Stövarklubb och Norrbottens Beagleklubb ”Jakt för alla” en gång om året.

Dagen är främst till för de prioriterade grupperna, som Jägareförbundet hoppas se fler av i jaktens värld. Det handlar om funktionshindrade, ungdomar, kvinnor och invandrare.

Jakt för alla är ett arrangemang som från början vände sig till funktionshindrade jägare men som numera även inkluderar andra prioriterade grupper som Jägareförbundet gärna ser blir jägare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Knastret från brasan

Arrangemanget har vuxit genom åren och den här dagen noterades deltagarrekord. Aldrig förr har så många slutit upp. Under dagen ges deltagarna möjlighet att få prova på harjakt med drivande hund och trädskällarjakt.

På morgonens samling i det dunkla ljuset och knastret från en kaffeeld höll jaktvårdskonsulent Roger Lundqvist ett kort tal där han hälsade alla välkomna, berättade kort om bakgrunden till ”Jakt för alla” och vikten av en säker jakt.

Deltagarna delades in i grupper och fick därefter följa med en hundförare. Fyra finska stövare, en beagle och två norrbottensspetsar med respektive förare deltog i ”Jakt för alla” och det blev både drev och några korta ståndskall.

Jakt för alla lockade rekordmånga deltagare när det bjöds på harjakt och skogsfågeljakt på Sveaskogs marker norr om Morjärv i Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lyckad jakt

Två harar fälldes, varav en av den nyblivna jägaren Marjolein Van Der Geer, 52 år, från Luleå.

Det var hennes första jakt och därmed hennes första fällda vilt. Till saken hör att hon sedan 1992 är vegetarian.

– Ja, det kan man tycka är udda, säger hon och ler, innan hon fortsätter:

– Anledningen till att jag blev vegetarian är att jag inte tycker om djurhållningen, och att man ger djur en massa preparat. Sedan handlar det också om klimatet. Viltkött är en annan sak, det är ekologiskt och djuren lever fritt.

Marjolein Van Der Geer kommer äta köttet från haren hon fällde undan den finska stövaren Nellie.

Jakt för alla är ett sätt att finna nya grupper av jägare. Foto: Lars-Henrik Andersson

• Varför började du jaga?

– Min man började jaga för sju år sedan. Jag ville börja med jakt för att komma ut i naturen, gemenskapen och få möjlighet att se ett annat Sverige, säger Marjolein Van Der Geer som tillsammans med sin man flyttade från Nederländerna till Sverige 2007.

Roger Lundqvist berättar att det blev en lyckad jaktdag för Marjolein Van Der Geer.

– Haren kom emot oss efter en skogsväg och hon gjorde allt rätt, allt enligt skolboken.

Förutom harjakt och skogsfågeljakt fixade Kalix Naturbruksgymnasium en delikat lunch i form av hamburgare med tillbehör. Runt elden diskuterades morgonens drev och hur hararna hade sprungit.

– Jag hoppas den här dagen har tänt en gnista och att några av er skaffar en drivande hund eller en fågelhund. Löshundsjakten ska vi värna, det är ett kulturarv, avslutar Roger Lundqvist.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram