Foto: Mostphotos, Per Jonson, Anton de Jong och Giulio Grandi/SVA

Veckans nyheter: Ny fästingart, björnjaktsbeslut och nya forskningsrön om markanvändning i fjällen

Här har vi samlat några av veckans nyheter och debattartiklar som publicerats på Svenskjakt.se. Klicka på respektive blålänk för att ta dig vidare till hela texten.

En ny fästingart har identifierats i Sverige – en art som egentligen hör hemma i Sydeuropa och Mellanöstern och som kan bära på infektionssjukdomar även människor kan drabbas av.

Säljägaren Mattias Landin bärgar nästan alla sälar han fäller men kan inte ta hand om och förädla dem på grund av sälhandelsförbud. I stället går de till destruktion och biogas. Nu får han beviljat ersättning för de merkostnader leveranserna kostar honom.

WWF delar ut miljoner till rovdjursprojekt. Studier av drönaranvändning och smarta kameror ska bland annat finansieras.

Forskare från Luleå universitet pekar på brister i fjälljaktsutredningens forskningsunderlag och visar att det finns fler än samer som använt markområdena i norr genom århundradena.

Spännande forskning om sjöfågel – Svensk Jakt har följt med ut i skärgården när ejdrar, svärtor och småskrakar studeras.

Naturvårdsverket tonar ner EU-hotet mot fågeljakten. Jakten på de nationella arter vi i Sverige förvaltar kommer inte påverkas av kommissionens översyn.

Forskare på SVA får 8 miljoner kronor till studier av effekterna av utbrottet av afrikansk svinpest.

Norrbotten har levererat årets björntilldelning och därmed är alla läns beslut tagna. Så här blir årets björnjaktstilldelningar.

Svensk Jakts Olle Olsson kritiserade i en krönika, en hemsida med vilseledande information om rovdjur. Nu svarar personerna bakom sajten och Olle Olsson replikerar direkt.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län föreslog en chockhöjning av fällavgifterna på älg men backar efter att viltförvaltningdelegationsrepresenter varnat för konsekvenserna. Nu blir det istället en kompromiss.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev