Publicerad 25 april 2019 - 12:02

Gammelskogen är bränd, men växter och djur återvänder snabbt även till sådana marker, visar en rapport från SLU. Foto: Olle Olsson

Växter och djur återvänder snabbt till brandfält

En vetenskaplig sammanställning av SLU visar en närmast dramatisk snabb invandring av växter och djur till det stora brandfältet i Västmanland, som härjades av eld sommaren 2014.

I ett nyhetsbrev beskriver forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, hur djur och växter har återkoloniserat brandområdet. Totalt brann 13.000 hektar. 8.000 av dem har satts undan i ett stort reservat och en ekopark, som ger möjlighet för forskarna att studera vad som händer i naturen efter en så stor störning.

 

Fästingar på gång

– I sammanställningen finns svaret på vad som har hänt med svampar, lavar, kärlväxter, smågnagare, fåglar och insekter men också kolbalans, svamp- och insektsangrepp, skogsbruksåtgärder och skogens återväxt. Forskare har till och med studerat fästingar. De minskade drastiskt efter branden och har ännu inte återhämtat sig helt, säger Lena Gustafsson som koordinerat sammanställningen tillsammans med Grzegorz Mikusinski, i nyhetsbrevet.

Växterna kom snabbt igång efter branden. Marken som efter branden var kolsvart av aska är redan täckt av en tät matta med vegetation. Lövträd som asp och björk växer i tio tusental per hektar på många ställen. Något som enligt SLU kan ge upphov till det största lövskogsområdet i landet.

 

Brukat och skyddat

Grzegorz Mikusinski säger i nyhetsbrevet:

– Vi ser stor skillnad mellan den skyddade delen som utvecklas fritt och den del där de brandskadade träden har avverkats efter branden. I den brukade delen av brandområdet finns stora öppna ytor där fåglar som sädesärla och buskskvätta är vanliga. I den skyddade delen, där miljontals brända träd står kvar, är andra arter vanligare, till exempel rödhake och grå flugsnappare.

I området finns en stor mängd provytor och två forskningstorn har byggts för studier av återhämtningen av skogens koldioxidupptag. Förändringarna följs också via satellitbilder och kameror i fält.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram