Växter och djur återvänder snabbt till brandfält
En vetenskaplig sammanställning av SLU visar en närmast dramatisk snabb invandring av växter och djur till det stora brandfältet i Västmanland, som härjades av eld sommaren 2014.
I ett nyhetsbrev beskriver forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, hur djur och växter har återkoloniserat brandområdet. Totalt brann 13.000 hektar. 8.000 av dem har satts undan i ett stort reservat och en ekopark, som ger möjlighet för forskarna att studera vad som händer i naturen efter en så stor störning.
Fästingar på gång
– I sammanställningen finns svaret på vad som har hänt med svampar, lavar, kärlväxter, smågnagare, fåglar och insekter men också kolbalans, svamp- och insektsangrepp, skogsbruksåtgärder och skogens återväxt. Forskare har till och med studerat fästingar. De minskade drastiskt efter branden och har ännu inte återhämtat sig helt, säger Lena Gustafsson som koordinerat sammanställningen tillsammans med Grzegorz Mikusinski, i nyhetsbrevet.
Växterna kom snabbt igång efter branden. Marken som efter branden var kolsvart av aska är redan täckt av en tät matta med vegetation. Lövträd som asp och björk växer i tio tusental per hektar på många ställen. Något som enligt SLU kan ge upphov till det största lövskogsområdet i landet.
Brukat och skyddat
Grzegorz Mikusinski säger i nyhetsbrevet:
– Vi ser stor skillnad mellan den skyddade delen som utvecklas fritt och den del där de brandskadade träden har avverkats efter branden. I den brukade delen av brandområdet finns stora öppna ytor där fåglar som sädesärla och buskskvätta är vanliga. I den skyddade delen, där miljontals brända träd står kvar, är andra arter vanligare, till exempel rödhake och grå flugsnappare.
I området finns en stor mängd provytor och två forskningstorn har byggts för studier av återhämtningen av skogens koldioxidupptag. Förändringarna följs också via satellitbilder och kameror i fält.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.