Vattensköldpaddor hör inte hemma i svenska vattendrag. Foto: Kenneth Johansson

Vattensköldpaddor ska utrotas i Sverige

I ett antal svenska vattendrag finns vattensköldpaddor som klarar av de kalla vintrarna, rapporterar Svenska Jägareförbundet. Nu har Mårdhundsprojektet fått i uppdrag att utrota sköldpaddorna.

Fredrik Dahl.

Fredrik Dahl.

Mårdhundsprojektet administreras av Svenska Jägareförbundet och är specialiserat på att ta hand om djur som inte hör hemma i den svenska naturen.

– Allting började med mårdhundar, men har vuxit till att omfatta bisam, mink, tvättbjörn och andra djur, säger Fredrik Dahl som är en av projektledarna.

 

Ganska många

Sköldpaddor är inget man förknippar med svensk natur. Men likväl finns de och lokalt är de ganska många. Sedan 2010 har ett 30-tal vattensköldpaddor noterats i Artportalen, där man kan rapportera in observationer av olika djur och växter i Sverige.

– Men det finns med säkerhet många fler än så, framför allt i tätortsnära dammar och vattendrag i södra och mellersta Sverige, säger Fredrik Dahl.

 

Släppts ut

Sköldpaddorna har rymt eller blivit utsläppta av folk som tröttnat på dem som husdjur, utan tanke på den skada de kan göra. Sköldpaddorna är allätare och tar bland annat insekter, groddjur och deras rom, fiskar, små däggdjur och växter.

Nu har Mårdhundsprojektet fått i uppdrag att även bekämpa vattensköldpaddorna.

– Sköldpaddorna hör inte hemma i Sverige. De är invasiva, det vill säga de påverkar den svenska naturen på ett negativt sätt. Därför har Naturvårdsverket gett Mårdhundsprojektet i uppdrag att utrota djuren, säger Fredrik Dahl och förklarar att man behöver tips från allmänheten.

Arbetet med sköldpaddorna startar i juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev