Smittade matrester kan leda till ett utbrott av afrikansk svinpest. Nu uppmanar länsstyrelsen i Uppsala län alla länets kommuner att sätta upp varningsskyltar vid rastplatser, badplatser och grillplatser i länet för att förhindra en smittspridning. Foto: WildMedia / Mostphotos

Varningsskyltar ska förhindra utbrott av svinpest

Varningsskyltar på rastplatser, badplatser och grillplatser uppmanar turister att inte slänga matavfall i skogen. På det sättet vill länsstyrelsen i Uppsala län förhindra utbrott av afrikansk svinpest.

Det är P4 Uppland som berättar om varningsskyltarna. Länsstyrelsen uppmanar alla kommuner i länet att sätta upp varningskyltarna på platser där människor kan tänkas både äta och tillaga mat. Smittade matrester kan leda till ett utbrott.

Det är i matvaror som inte upphettats tillräckligt som smittan kan finnas kvar, som i exempelvis kallrökta eller lufttorkade skinkor och korvar som innehåller fläskkött.

 

Bristande information

Länsstyrelsen i Uppsala anser att informationen om afrikansk svinpest inte ha nått ut till allmänheten på ett tillfredsställande sätt.

– Vi har fått uppdrag från Jordbruksverket om att vi måste informera kommunerna om att sätta upp skyltar på grillplatser, rastplatser och badplatser, säger länsveterinär Mira Amin i Uppsala län till P4 Uppland.

Varningsskyltarna skrivs på sex olika språk med uppmaningen att slänga matrester i sopbehållare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev