Valpen som omhändertogs under söndagen avlivades av djurskyddsskäl. Dna-prover får visa om det var hund eller varg. Foto i hägn: Mostphotos

Vargvalpen avlivades efter beslut av polis

Premium

Vargvalpen som togs omhand av ungdomar avlivades på söndagskvällen. Valpen bedömdes som medtagen och utmärglad och avlivades av ett behörigt rovdjursekipage, efter beslut av polis i samråd med länsstyrelsen.

Under söndagen fann en grupp ungdomar en valp i skogarna norr om Lesjöfors. I tron att det handlade om en hundvalp tog de med sig djuret hem till behandlingshemmet i Hagfors.

Men det var förmodligen ingen hundvalp, utan istället en vargvalp som ungdomarna hittat.

 

Vargvalp omhändertagen – togs för en hundvalp

Polis på plats

Polis och länsstyrelse kontaktades, liksom en åklagare vid polisens riksenhet för miljöbrott, REMA.

– Vi fick en anmälan 18.07 och var på plats i Hagfors klockan 20.07. I samråd med länsstyrelsen togs beslut om att avliva valpen, och det gjordes av ett behörigt rovdjursekipage inom NVR, säger polisens presstalesman.

Den REMA-åklagare som kontaktades gjorde bedömningen att det inte handlar om ett miljöbrott. Någon utredning av händelsen är inte aktuell, och polisen har avskrivit alla misstankar om brott.

 

Ska undersökas

Valpen avlivades av djurskyddsskäl.

– Valpen avlivades klockan 23.11 och har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning, säger polisen.

Dna-prover kommer att avgöra om det är en vargvalp eller ett annat hunddjur.

– Jag har sett en bild på valpen, och det kan vara en vargvalp, men det är otroligt svårt att avgöra, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev