Vargvalpar kan ha fötts i Tiveden

Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden i början av året har nu troligen fått en kull valpar. Karta: Naturvårdsverket

Det verkar som det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år har fått valpar, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

De vargvalpar som överlever kan sprida sina gener och bidrar då till att genetiskt förstärka den inavlade svenska vargstammen, enligt Naturvårdsverket.
Viltskadecenter har bedömt att vargparet med stor sannolikhet fått valpar i mitten av maj. Informationen kommer från vargarnas sändare.
Helene Lindahl. Foto: Naturvårdsverket– Vi hoppas att det stämmer att det finns vargvalpar. I så fall är det ett tillskott till den inavlade svenska vargstammen. I arbetet med genetisk förstärkning är det många bitar som måste falla på plats. Det går inte alltid att styra eftersom det är vilda djur vi arbetar med. Men nu kanske allt har fungerat, säger Helene Lindahl, projektledare för genetisk förstärkning på Naturvårdsverket.

Kontroll

Länsstyrelsen kommer att genomföra en kontroll i slutet av juni. Då har vargparet med sina valpar lämnat lyan och träffas på så kallade rendez-vous-platser. Dit kan länsstyrelsen gå när vargarna själva inte är där och plocka spillning som sedan analyseras.
– Efter besöket på platsen kan vi konstatera om det verkligen har fötts valpar i reviret och analysen ger sedan besked om hur många valpar som överlevt så långt, säger Per Wedholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Örebro län.

Obesläktade

Eftersom båda föräldrarna är invandrade vargar är varje valp i stort sett obesläktad med våra skandinaviska vargar. Valparna är värdefulla för arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen. Normalt sett överlever endast en av fyra valpar till dess att de själva får valpar. Det är inte ovanligt hos vilda djur.
– Vi får många frågor om hur man som tamdjursägare i området ska agera och planerar därför ett informationsmöte, säger Anita Bergstedt Söderström, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Naturvårdsverket kommer att delta på informationsmötet som länsstyrelserna anordnar i juni
– Vi förstår om människorna som bor i området har många frågor om hur de kan påverkas av en vargetablering. Frågorna kommer att besvaras av länsstyrelserna och Grimsö forskningsstation. Naturvårdsverket deltar i mötet för att kunna svara på frågor om genetisk förstärkning, säger Helene Lindahl.

Fakta

Det unga finsk-ryska vargparet fångades in i Övertorneå den 19 februari i år och släpptes dagen efter i Tivedens nationalpark, på gränsen mellan Örebro län och Västra Götaland. Det förväntades att vargarna skulle lämna området där de släpptes, men så blev det inte och nu har troligen den första föryngringen i Tiveden skett.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev