Arkivfoto: Johnny Olsson

Vargstammen långt större än beslutat i Gävleborg

Vinterns inventeringar visar att det fanns cirka 68 vargar i Gävleborgs vintern. Det innebär att det fanns dubbelt så många vargar i länet än vad viltförvaltningsdelegationen beslutat efter.

I Gävleborg är delegationens beslut att miniminivån för vargstammen ska vara två årliga föryngringar, motsvarande cirka 20 vargar. Förvaltningsmålet är tre föryngringar, vilket motsvarar cirka 30 vargar.

Vinterns inventeringar visar att länet berördes av 15 vargrevir. Åtta av dem delades med andra län. Reviren var fördelade på nio familjegrupper, två revirmarkerande par och fyra ensamma stationära vargar.

Sammanfattningsvis hade Gävleborg 6,8 länsegna revir. Utifrån det uppskattar länsstyrelsen att antalet vargar i länet var cirka 68 individer den senaste vintern.

 

Obs! Länsstyrelsen har i efterhand ändrat antalet vargar i sin rapport. Läs mer i artikeln här under eller genom att klicka här.

 

Vargreviren i Gävleborgs län vintern 2016/2017

Björnås. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Djurskog 3 (tidigare revirmarkerande hane i Lingbo) och en tik (F1) från Prästskogen-reviret.

Prästskogen 3. Delas med Jämtland och Västernorrland (0,3). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Julussa 9 och en tik från Djurskog 3.

Sjösveden 2. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Korsån 4 och en tik från Björnås 2.

Ryssjön. Inom Gävleborg (1,0). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Björnås 2 och en tik från Sandsjön 3.

Korså 4. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Kynna (F1) och en tik från Björnås.

Kukkumäki. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Björnås 2 och en tik från Tandsjön.

Krokvattnet. Delas med Jämtland (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Vimyren 1 och en tik från Draggen.

Blyberget (reviret bortskjutet vid licensjakt i januari 2017). Inom Gävleborg (1,0). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Tandsjön och en tik från Sjösveden.

 

Revirmarkerande par

Nyskogen. Inom Gävleborg (1,0). Revirmarkerande par. Hanen är född i Korså 5 och tiken i Sandsjön 3.

Hålnan. Delas med Dalarna (0,5). Revirmarkerande par. Hanen är född i Björnås 2. Tiken är okänd.

 

Övriga stationära vargar

Tönsen. Ensam stationär vag – en tik av okänt ursprung.

Ulvasen. Ensam stationär vag – en hane född i Aamäck.

Björnmyran. Ensam stationär vag – en tik född i Vimyren 1.

Hällbo. Ensam stationär vag – en tik född i Lingbo 1

 

Resultat från varginventeringen 2016–2017. Källa: Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev