Arkivbild. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vargskyttar fick tillbaka kranier efter undersökning

Ny lagstiftning gav jägare möjlighet att få tillbaka kranier.

Tidigare var det så att vid licensjakt på varg fick skytten behålla skinnet, men inte kraniet.
Nytt för licensjakten 2022 var dock att jakträttsinnehavaren/skytten kunde få tillbaka kraniet efter undersökningen på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), mot en avgift. Detta under förutsättning att man fyllt i blanketten ”Ansökan om återtag kranium från djur fällt under jakt” i samband med besiktningen.

 

Stort intresse

Intresset att få tillbaka kraniet var stort. Av de 28 jägare som fällde varg i årets licensjakt hade 26 skyttar begärt att få tillbaka kranierna från SVA.
Anledningen till förändringen är att Naturvårdsverket omtolkat lagstiftningen och äganderätten av ett fällt rovdjur. Även vid skyddsjakt kan man få behålla skinnet och ansöka om att få tillbaka kraniet, i alla fall just nu. Frågan om äganderätten av stora rovdjur fällda under skyddsjakt är under utredning och på Naturvårdsverket kan man inte säga när den kommer att vara klar.

 

Prover och insamling

I bilaga 2 till årets delegeringsbeslut till länsstyrelserna skriver Naturvårdsverket att Naturhistoriska riksmuseet kan framföra önskemål om ”extraprover och datainsamling” från olika jakter om det är påkallat forskning och nationella samlingar. Naturhistoriska riksmuseet har inte framfört några sådana önskemål till länsstyrelserna inför kommande licensjakt.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev