Vargjakten stoppad

Vinterns licensjakt på varg har nu stoppats av förvaltningsrätten i Stockholm. Foto i hägn: Olle Olsson

Förvaltningsrätten i Stockholm har idag beslutat om inhibition av vargjakten.

Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 30 vargar i Värmland, Dalarna och Örebro län har stoppats av förvaltningsrätten.
Beslutet om jakten har överklagats av Svenska Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen, som även begärt inhibition, vilket betyder att jakten inte får genomföras under tiden som förvaltningsrätten i Stockholm prövar deras och Wolf Association Swedens överklaganden.
Naturvårdsverket kan yttra sig senast den 30 januari.
Föreningarna som överklagat beslutet om vargjakten har även begärt anstånd med kompletteringar av sitt överklagande, vilket beviljas, fram till 30 januari. Enligt Naturvårdsverkets beslut skulle vargjakten ha inletts den 1 februari och pågått till den 15 februari.

 

”Beklagansvärt”
Torbjörn Lövbom– Jag kan bara konstatera att bevarandeorganisationerna inte tar ansvar för viltförvaltningen. De vill göra juridik av förvaltningen, vilket är beklagansvärt och anmärkningsvärt, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.
– I vargkommittén pratade bevarandeorganisationerna om en adaptiv förvaltning, men det här är ju så långt ifrån adaptiv förvaltning man kan komma.
– Företrädare för WWF har tidigare sagt att ”om man hade gjort rätt tidigare skulle vi ha vargjakt redan nu”, men de måste ju bestämma sig: Ska de vara med och bygga upp en hållbar förvaltning av vargstammen, eller vill de enbart syssla med juridik? De tar hur som helst inte sitt ansvar, säger Torbjörn Lövbom.

 

”En katastrof”
I ett pressmeddelande skriver Jägareförbundet att förvaltningsrättens beslut är en katastrof för de människor som lever och verkar i områden med täta vargbestånd, och en katastrof för vargförvaltningen.
Bo SköldFörbundet framhåller att riksdagen vid tre tillfällen – 2001, 2009 och 2013 – fattat beslut om vargförvaltningen. Trots detta stoppas alla försök att skapa en fungerande rovdjursförvaltning.
– Det är både tröstlöst och anmärkningsvärt att det demokratiska systemet inte kan hantera denna fråga, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld i pressmeddelandet.
– Luften gick ur mig och jag är faktiskt överraskad över beslutet. Forskaren Camilla Sandström har i en avhandling om acceptans slagit fast att en majoritet av befolkningen vill att vargstammen förvaltas med jakt, säger Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev