Den närgångna vargen utanför Hedemora verkar vara kraftigt angripen av skabb, uppger länsstyrelsens naturbevakare. Foto: Privat

Vargen utanför Hedemora skjuten

Den närgångna vargen i Hedemora är nu skjuten.
Varghanen vägde drygt 45 kilo och var till synes kraftigt angripen av skabb.

I fredags beslutade länsstyrelsen i Dalarna om skyddsjakt efter en varg i Hedemora kommun. Bakgrunden till skyddsjakten var upprepade angrepp på får och ett angrepp på hund. Dessutom har vargen visat oskygghet mot hästar samt rört sig nära hus och stall.

”Att den angripna hunden befann sig på ägarens gård samt att vargen gått in i ett stall, uppvisar ett ovanligt och oskyggt beteende som bedöms som problematiskt”, skrev länsstyrelsen i beslutet.

 

Sköt vargen

på lördagen fick jaktledaren för skyddsjakten tips om att vargen var synlig på en stor åker. Han åkte dit och fick syn på vargen som då röde sig mot skogen.

– Han sköt på cirka 190 meter. Vargen gick in i skogen men eftersöket försvårades av den torra väderleken, berättar naturbevakare Bert Eriksson för Svensk Jakt.

Eftersöket återupptogs strax efter klockan fem i söndags morse och klockan fem i halv sju samma morgon hittades vargen död cirka 200 meter från skottplatsen.

 

Bra skott

– Skottet hade tagit bra, säger Bert Eriksson. Det är förmodligen en gammal varg och det är inte omöjligt att det är alfahanen i Gåsmyren-reviret. I så fall finns det en hona också.

Två vargar har också varit synliga tidigare i veckan, i en hästhage utanför Hedemora.

Bert Eriksson berättar att vargen verkar vara kraftigt angripen av skabb och hade en rutten tand men trots det inte särskilt mager.

– Den vägde ändå 45,2 kilo, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev