Vargeftersök kräver ökad säkerhet

Enligt nya regler ska det vara två eftersöksjägare som arbetar tillsammans med trafikeftersök på större rovdjur i Värmland, både för deras egen säkerhet men även hundarnas. Foto: Olle Olsson

– Jag har pratat med jägare i området. De har tagit vid där eftersöket avslutades och spårat vargen två kilometer. Vargen verkar släpa ena benet som om den har svårt att lyfta tassen tillräckligt, säger Fredrik Wilde, handläggare på länsstyrelsens viltenhet i Värmland.

En varg blev under helgen påkörd söder om Kristinehamn. Ett eftersök genomfördes där vargen först bedömdes som oskadad.
Fredrik Wilde. Foto: PrivatFredrik Wilde är under måndagen på plats söder om Kristinehamn för att spåra den aktuella familjegruppen. När Svensk Jakt når Fredrik Wilde står han i spår efter flera vargar, där den påkörda vargen kan vara en i flocken. Det finns inga uppgifter om att vargen är svårt skadad, men jägare som följt spåren hävdar att släpar ett ben.
– Jag är inte här för att genomföra eftersök, och som jag bedömer det ser det inte så allvarligt ut, säger Fredrik Wilde.
Länsstyrelsen har fått DNA i form av spillning från det som tros vara den påkörda vargen, men däremot inte den hårtuss som fastnade i bilen i samband med olyckan. Det gör det givetvis svårt att veta om den skadade vargen går tillsammans med övriga vargar i Vismenreviret.
– Det enda jag vet är att den tydligen inte lyfter det ena benet lika högt, säger Fredrik Wilde som kommer att spåra gruppen under måndagen.

 

Eftersök avslutat
När det gäller eftersöket hänvisar Fredrik Wilde till polisen som under lördagen tog initiativet att skicka eftersöksjägare.
– Det är i första hand polisen som ska avgöra om eftersöket ska fortsätta, säger Fredrik Wilde.
För polisens del är eftersöket avslutat.
– Jag har pratat med den eftersöksjägare som genomförde eftersöket under lördagen. Han har följt vargen 500 meter och bedömer den som oskadad, säger Bengt Stevensson, ansvarig polis inom NVR, Nationella Viltolycksrådet i Värmland.
Polisen fick 11.38 på lördagen larm om att en varg blivit påkörd på väg 26 söder om Kristinehamn. Vakthavande befäl på LKC, polisens länskommunikationscentral, kontaktade då direkt en kontaktman i Kristinehamn.
– Det blev fel. Kommunikationscentralen skulle först ha försökt kontakta länsstyrelsen som är ansvarig för eftersök på rovdjur, i andra hand ska lokala kontaktmän och eftersöksjägare ta hand om eftersöket, säger Bengt Stevensson.

 

Spårade ensam
Kontaktmannen som 11.44 fick påringningen från polisen är också är eftersöksjägare. Han fick besked om att föraren fanns kvar på olycksplatsen och åkte direkt ut där han blev visad till den plats där olyckan skett.
– Det satt en hårtuss kvar på bilen, det var det enda. Inget blod eller annat och föraren hade sett vargen springa helt obehindrat från platsen, säger Bengt Stevensson.
Enligt gällande regler skulle två eftersöksjägare gjort eftersöket på vargen.
– Nu bedömde han att det var bra spårsnö och att han inte hade några problem att följa spåren. Han gick själv på eftersöket vilket var fel, säger Bengt Stevensson.
Det var spår efter en ensam varg och lätt att följa löpan. Vargen hade sökt sig nere mot en sjö där den vinklat. Eftersöksjägaren säger själv att han följt spåren cirka 500 meter utan att se några som helst skador eller avvikande beteende hos den påkörda vargen.
– Det kanske var i kortaste laget, men han gör bedömningen att vargen är oskadad, säger Bengt Stevensson.
Rätt snabbt började uppgifter om att vargen släpar ett ben cirkulera. Andra jägare har enligt Bengt Stevensson spårat vargen där eftersöksjägaren slutat spåra och de hävdar nu att vargen har skador efter olyckan.
– Jag vet inte om det är så, säger Bengt Stevensson.

 

Andra på kort tid
Det här är den andra vargen på bara några veckors tid som blir påkörd i Värmland. Redan innan helgens olycka har polisen i Värmland skärpt reglerna för eftersök på rovdjur där det tills vidare alltid ska skickas två eftersöksjägare på trafikolyckor med varg, björn, lo och järv.
Anledningen till skärpningen är främst de hot och den skadegörelse som eftersöksjägaren Mattias Heed drabbades av, när han avlivade en trafikskadad varg på nyårsaftonen.
Enligt de regler som gällde då var han ensam på plats. Mattias Heed gjorde sitt jobb och förkortade vargens lidande helt enligt gällande regler.
Men det dröjde inte länge innan hoten dök upp på sociala medier. Bland vargens värnare sågs Mattias Heed som ett lovligt byte. Han uppmanades bland annat att skjuta sig själv, han skulle köras över om någon såg honom ute på nya eftersök och rätt snart övergick också näthoten i personliga hot och skadegörelse. Mattias Heed fick bland annat sin bil sönderslagen.

 

Behov av struktur
Bengt Stevensson ser mycket allvarligt på händelserna. Helgens trafikolycka i Kristinehamn förstärker behovet av att få en bättre struktur i eftersöken på rovdjur.
– Formellt ligger eftersök på rovdjur på länsstyrelsen, men i takt med att antalet eftersök på främst varg ökar, måste vi ha en beredskap inom NVR för att ta hand om eftersöken, en bättre struktur i vem som har ansvaret och hur vakthavande befäl ska agera, säger Bengt Stevensson.
Två eftersök på varg inom några veckor i Värmland visar på ett ökat behov av godkända eftersöksekipage. Idag finns bara ett, och det är länsstyrelsens naturbevakare Per Larsson.
– Jag hörde om olyckan i Kristinehamn nu på måndagsmorgonen, och jag är inte ens säker på att min hund är tillräckligt tränad längre. Vi måste normalisera allt som rör rovdjuren och min personliga åsikt är att det här inte är märkvärdigare än eftersök på andra djur. Det borde tas bort från länsstyrelsens ansvar, säger Per Larsson.

Ökar säkerheten
Lena Jansson, ansvarig jägare inom NVR Värmland följer utvecklingen. Hon ser mycket positivt på en skärpning av reglerna och klarare strukturer i ansvarsfördelningen.
– Jag tycker att det är jättebra att vi nu kan skicka två jägare vid rovdjursolyckor. Jag vill egentligen att man ska vara två jägare vid alla eftersök, säger Lena Jansson.
Eftersök i ett varglän som Värmland är speciellt.
– Främst för hundarnas säkerhet. Sedan jobbar vi också i ett län med dålig mobiltäckning där en eftersöksjägare som skadas ute i skogen kan ha svårt att få hjälp. Att vara två ute på eftersök ökar säkerheten både för eftersöksjägare och hundar, säger Lena Jansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev