Förra veckan dödades sex får i en hage med rovdjursavvisande stängsel utanför Nykvarn. Arkivfoto: Boo Westlund

Vargattack trots rovdjursavvisande stängsel

Trots att hagen hade av länsstyrelsen godkänt rovdjursavvisande stängsel gick varg in och dödade samtliga sex får. Angreppet inträffade natten till i fredags på en gård utanför Nykvarn.
Attacken tycks ha sänt chockvågor genom Svenska Rovdjursföreningen, som sedan attacken patrullerat på granngården, Herrviks gård, som sedan tidigare är något av Rovdjursföreningens reklampelare.

Det var natten till fredagen den 8 juli som varg slog till mot den lilla fårbesättningen på sex tackor.

– Vi hörde ingenting trots att vi sov med öppet fönster och hagen ligger bara 50 meter från huset. Antagligen blir fåren förlamade av skräck, säger Kjell Andersson, som förlorade sina får.

Vargen attackerade till och med de får som flytt ut på en liten ö i den damm som finns i hagen. Vargen hade angripit och släpat med djuren in på ”fastlandet”.

Vargangrepp i Stockholms län

För Kjell Andersson och hans fru är det inte ovanligt att se varg i trakten.

– Det går varg förbi här ganska ofta. För några dagar sedan var sonen ute och vandrade på Sörmlandsleden som passerar här och då såg han en vargvalp, berättar Kjell Andersson för Svensk Jakt.

 

Rovdjursavvisande stängsel

Svensk Jakt har tagit del av Länsstyrelsen i Stockholms läns besiktningsrapport efter angreppet på Kjell Anderssons gård. Där framgår att attacken inträffat trots att det rovdjursavvisande stängslet kring fårhagen var felfritt och att spänningen i stängslet var enligt reglerna.

Men det finns en märklig uppgift i rapporten.

I besiktningsprotokollet ställs frågan ”Fanns sten, mur, virkeshög eller annat som rovdjuret kunnat hoppa in från inom 1,5 m från stängslet?”

På frågan finns två svarsalternativ, ”Ja” och ”Nej”, och besiktningsmannen har kryssat i båda alternativen.

Enligt Sara Sundin vid länsstyrelsens enhet för natur- och viltärenden, så kan besiktningsmannens märkliga svar bero på att han tror att vargen kan ha krupit in i hagen under den nedersta tråden. Den aktuelle besiktningsmannen har nu gått på semester och är därefter tjänstledig i två år.

 

Över eller under stängslet?

Svensk Jakt har försökt att från länsstyrelsen få ut de foton som togs vid besiktningstillfället, men ännu ej lyckats.

Fårägaren Kjell Andersson är dock säker på att vargen tagit sig in i hagen genom att hoppa över stängslet.

– Hagen ligger i en slänt där vägen passerar ovanför, så om vargen hoppar därifrån så är det inte så högt som 1,10 meter, som stängslet ska vara, säger han.

Frågan om varg kan ta sig in i en hage genom att hoppa över stängslet är en mycket känslig fråga för de myndigheter som hanterar vargfrågan.

Officiellt hoppar inte varg över ett staket på 1,10 meter, vilket kan tyckas märkligt då den höjden inte är några problem för snart sagt vilken brukshund som helst.

 

”Centrum” för Rovdjursföreningen

Nätterna efter vargattacken har Svenska Rovdjursföreningen, SRF, haft folk i hagarna hos granngården, Herrviks gård.

Sedan flera år tillbaka har Herrviks gård varit något av ett ”centrum” för SRF:s aktiviteter i området, vilket framgår av de olika arrangemang som SRF haft vid gården.

Enligt SRF:s Facebooksida samlades medlemmar den 14 oktober 2017 för ”Varghelg i Sjundareviret” vid Herrviks gård och enligt programmet skulle följande ske:

”Helgen inleds på lördagen med stängsling på Herrviks gård […] Efter stängslingen beger vi oss ut i Sjundaområdet för att leta vargspillning samt andra tecken på varg.”

 

”Problemet är förvaltningen”

Även 2018 samlades, enligt Länstidningen i Södertälje ”…ett 20-tal personer på Herrviks gård för att bygga rovdjursavvisande stängsel. Grannar, vänner samt medlemmar ur både Svenska rovdjursföreningen och LRF gjorde gemensam sak”.

Och efter vargattacken på Kjell Anderssons får vaktar folk från SRF hagarna på Herrviks gård, så att inte vargangrepp ska ske även på den gården.

Själv hyser Kjell Andersson inte något hat till vargen.

– Det är inte vargens fel. Den uppträder som det rovdjur den är. Problemet är i stället att förvaltningen av vargen inte fungerar, säger Kjell Andersson till Svensk Jakt.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev