Vargar vandrar i både östlig och västlig riktning visar forskning. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Vargar vandrar även österut

Premium

Den stora genetikstudien av skandinaviska och finsk-ryska vargar gav ett bifynd. Forskarna fann gener från skandinaviska vargar i Finland och menar därför att vargar även vandrar österut.

Ända sedan återupprättandet av den skandinaviska vargpopulationen i början av 1980-talet har det varit en mer eller mindre regelbundet tillströmning av invandrare till norra Sverige och Norge från öst.

 

Genetikforskare: Ingen modern inblandning av hund i vargstammen

Finsk-ryska vargar

Ett finsk-ryskt ursprung för invandrare bekräftas av forskarnas analyser. Den nya studien visar också spridning i motsatt riktning. Tre skandinaviskt födda individer har identifierats i Finland.

Forskarna skriver att det inte finns några uppenbara skäl att tro att invandring och utvandring av vargar till eller från Skandinavien bara är ett nytt fenomen:

”Däremot när vargar en gång var vanliga i hela Europa, inklusive hela den skandinaviska halvön (i Sverige dödades mer än 500 vargar årligen i början av 1800-talet), ett kontinuerligt fördelningsområde som förbinder Skandinavien med Finland och Ryssland måste ha associerats med gott genflöde.”

 

Slutsatser

Forskarna drar slutsatsen att det kanske är därför som skandinaviska vargar inte har differentierats genetiskt från finska och ryska vargar, eller åtminstone inte mer än väntat med tanke på den isolering som avståndet innebär.

 

Läs studien i sin helhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev