Förvaltningsrätten har avslagit överklagandet och går på länsstyrelsens beslut. Foto (i hägn): Olle Olsson

Vargangreppen på hundar i Finland ökade rejält 2023

Under förra året attackerades totalt 64 hundar i Finland, rapporterar Svenska YLE. Det är en ökning med närmare 25 procent jämfört med 2022.

Svenska Yle har gjort en sammanställning över vargattacker på hundar under 2023. I landet attackerades i fjol 64 hundar. 2022 var antalet angrepp 52.

Flest angrepp skedde i Österbotten, trots att vargstammen är tätare i Finlands sydvästligare delar.

Mari Tikkunen, på Finlands Viltcentral säger till YLE att det kan bero på vargens tillgång på mat. I de nordöstra delarna av landet är björnstammen större, men Tikkunen menar också att vargarna ser hundar som rivaler.

En annan orsak till angreppen på hundar i Österbotten som lyfts fram är att jaktkulturen i dessa delar av landet skiljer sig från den i sydväst.

Längre norrut i Finland är löshundsjakten med älghundar och stövare vanligare än i söder där också landskapet är mer brutet.

Trenden med vargattacker mot hundar i Finland är dock inte linjär och följer inte vargstammens ökning. Exempelvis sjönk under 2021 antalet attacker och landade på 37 stycken. 2020 attackerades 58 hundar.

Antalet vargattacker på hundar i Sverige under 2023 har inte sammanställts än. Viltskadecenter kommer med en rapport under våren. 2022 attackerades 22 hundar. Elva dödades och ytterligare elva skadades.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev