En tacka och ett lamm dödades. Foto: Anders Wiklund

Får attackerades av varg i Gästrikland

Premium

Mitt på dagen, vid lunchtid, attackerades får av en varg i Bro, norr om Storvik i Gästrikland. En tacka och ett lamm dödades.

Ett vargangrepp inträffade förra veckan i Bro, norr om Storvik i Gästrikland.
Det var en tacka och ett lamm i en grupp som bestod av total 12 djur som attackerades av en bekräftad varg.
– Jag flyttade fåren på morgonen till en beteshage som de går i under dagen. Sedan blev jag uppringd av grannsonen som sa att det stod ett lamm vid grinden och att det blödde från halsen. Jag åkte genast dit och kunde konstatera att en tacka var död och att ett skadat lamm var tvunget att avlivas, säger fårägaren Anders Wiklund, som totalt har cirka 90 djur.

Varg skjuten på Orust

Liv och rörelse

Detta skedde trots att beteshagarna ligger nära bostadshus, cirka 100–150 meter, och annan verksamhet där det är ständig liv och rörelse under dagtid.
– Det märkliga är att det gick så fort. Mellan 11.20 och 11.45 har angreppet skett. Besiktningsmannen har konstaterat att det är en varg som varit framme. Vittnen såg även vargen fly över Brobyvägen, säger Anders Wiklund.

 

Ställer till det

Han har tidigare haft vargangrepp på sin besättning och har även sett en varg i närheten av en annan hage där han också har får, så sent som för en och en halv vecka sedan.

– Det här ställer till det mycket för mig. Jag behöver många hagar nu när tackor ska skiljas från lammen. Jag har ansökt om skyddsjakt men ännu inte fått den beviljad. Länsstyrelsens besiktningsman har varit mycket bra att ha att göra med, säger Anders Wiklund.
Närmaste vargreviret, Korsån, ligger i Dalarnas län cirka 20 km nordväst om Storvik.

 

Marcus Nyberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev