Domstol ger grönt ljus för skyddsjakt på varg i Östergötland.

En varg avlivades efter att den bitit en bonde i armen. Foto (i hägn): Olle Olsson

Varg som bet bonde avlivades

En varg som angrepp får i en besättning i den nederländska byn Wapse motades bort av bonden med en högaffel och en spade, men då högg vargen mannen i armen. Vargen avlivades några timmar senare av polis.

Det är den nederländska nyhetskanalen nos.nl som rapporterar om händelsen och de juridiska följderna.  Det var vid sjutiden på morgonen den 9 juli 2023 som en varg tog sin in och attackerade fåren i byn Wapse i kommunen Westerveld, i provinsen Drenthe.

Aggressiv varg

När bonden försökte skydda sina djur och mota bort vargen gick den i stället till angrepp och högg mannen i armen. Skadad fördes bonden till sjukhus för vård.

Några timmar senare avlivade polis den aggressiva vargen.

Djurrättsaktivister polisanmälde såväl bonden som hans son, polismannen som sköt vargen samt borgmästaren och vice borgmästaren.

Laglig avlivning

Efter att händelsen utretts väljer åklagaren att inte väcka åtal, utan konstaterar att vargen avlivades lagligt. Det visade sig också att den aktuella vargen, vid kontroll av dna, inom loppet av sex månader innan den avlivades hade dödat minst 103 får, en get och en ponny i regionen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev