En varg har skjutits i samband med annan jakt i norra Skåne. Arkivbild: Olle Olsson

Varg skjuten i Skåne

En jägare har skjutit en varg utanför Lönsboda i Osby kommun, norra Skåne. Polis, tekniker och rovdjurshandläggare från länsstyrelsen har varit på platsen. Skytten är en 36-årig man som satt och vakade på råbock. Han ska ha uppfattat djuret som en räv, enligt polisens rapport.

Strax efter klockan tio på torsdagsförmiddagen larmade en uppringare till 112 om att en jägare skjutit en varg utanför Osby. Det ska ha skett i samband med annan jakt, enligt Polisen.

Vargen är död och polisen har upprättat en anmälan om grovt jaktbrott, uppger länsstyrelsen i Skåne. Det ska inte röra sig om någon paragraf 28-skjutning.

Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, har varit på plats:

– Jag kan bekräfta att det är en äldre varg av hankön som blivit skjuten. Vi inväntar polisens utredning och kommenterar inte ytterligare detaljer i nuläget, säger han i ett pressmeddelande.

Vargen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion och dna-analys. Innan det kan ske finns den i en av länsstyrelsens frysar.

Vargen sköts utanför Lönsboda i Osby kommun, i samma trakter som den så kallade Snapphanen har rört sig i fem års tid.

Enligt uppgift är det den varg som har funnits i trakten i fem år och har kommit att kallas Snapphanen som har skjutits. Den har rört sig i norra Skåne och södra Kronoberg.

En skånsk jägare i trakten som Svensk Jakt har talat med säger att vargen aldrig tagit tamdjur eller hundar. Enligt en annan jägare i trakten finns obekräftade uppgifter om att varghanen tagit både får och eventuellt kalvar, men däremot aldrig någon hund.

– Det är först när vi får dna-analysen som vi kan säga säkert om det är ”Snapphanen”, vi har väldigt mycket dna från honom. Det är inte omöjligt att det är den vargen, säger Christer Henriksson, som är länsstyrelsens besiktningsman.

Han säger också att det inte finns några rapporter om någon annan varg i trakten.

– Det är olyckligt när sådant här händer, säger Christer Henriksson.

Stephan Söderholm.

Polisens presstalesman i Region Syd, Stephan Söderholm, bekräftar det inträffade.

Polisens hemsida finns följande information: ”En 36-årig man satt på ett pass vid ett kalhygge i Lönsboda på första dagen då bockjakt/rådjur tillåts. Kl 09.00 sköt jägaren en varg, uppger att han uppfattade djuret som en räv. (Räv är tillåten att jaga.) Polis skickades till platsen som spärrades av. Jägarens vapen beslagtogs.”

– Men han är inte gripen, utan hörd på plats, säger Stephan Söderholm till Svensk Jakt.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev