Varg paragraf 28-skjuten

Hanvargen sköts på måndagskvällen när han var på väg att angripa kvigor på gården Yggesryd. Foto: Wilhelm Witte

UPPDATERAD Den varg som i helgen dödade sex får på gården Yggesryd i Eriksmåla återvände på måndagskvällen. När vargen försökte angripa gårdens kvigor sköts den, i enlighet med paragraf 28.

Jan-Eric Johannisson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Kalmar län, berättar för Svensk Jakt att det sannolikt är den så kallade Kostavargen som skjutits.

– Efter lördagens fårangrepp återvände vargen i söndags kväll och när djurägaren var ute för att se till sina kvigor kom de springande med vargen efter sig. Han försökte då skrämma bort vargen, men den brydde sig inte så mycket, berättar Jan-Eric Johannisson.

På måndagskvällen kom vargen alltså tillbaka. Djurägaren, som då väntade tillsammans med jägare som på djurägarens uppdrag sköt vargen vid 21-tiden.

– Det är en paragraf 28-skjutning och det finns inga misstankar om brott, säger Jan-Eric Johannisson.

– Det känns bra att allt har gått rätt till och helt enligt jaktförordningen. En av de viktigaste frågorna när det gäller det fortsatta arbetet i vargfrågan är vargsäkra inhägnader för tamdjur och här återstår mycket arbete, säger landshövdingen i Kalmar län, Stefan Carlsson, i ett pressmeddelande.

Den skjutna vargen kommer nu att transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för undersökning.

 

”Angreppen har blivit värre”

Jan-Eric Johannisson har spårat den aktuella vargen flera gånger under de senaste åren.

– Det är en relativt liten hane, han har små tassavtryck och är inte så storvuxen i övriga kroppen heller. I våras revirmarkerade han, men han har inte haft någon hona med sig.

• Den här vargen har funnits i området i tre år, men angreppen på tamdjur verkar ha blivit fler på senare tid?

– Ja, tamdjurangreppen har blivit värre. Det man kan säga om den här vargen är att han är vädligt rädd för stängsel. Samtliga angrepp har skett när han har tagit sig in i hagar via passager där det saknats stängsel, exempelvis strandremsor. När jag har spårat den här vargen har han undvikit alla typer av stängsel, även vanliga taggtrådsstängsel, så troligen har han vid något tillfälle fått en ”kyss” av ett elstängsel, säger Jan-Eric Johannisson.

 

Många angrepp

Länsstyrelsen i Kalmar län har sammanställt samtliga vargattacker på tamdjur i Kalmar och Kronobergs län under de senaste månaderna:

2013-08-10: Tre tackor och tre lamm dödade av varg vid Yggesryd söder om Kosta.

2013-07-21: Ett lamm dödat av varg söder om Kosta vid Yggesryd söder om Kosta.

2013-06-14: Tre tackor och fem lamm dödade väster om Ljuder i Lessebo kommun, Kronobergs län (ca 1 mil sydväst om Yggesryd)

2013-06-10: En tacka dödad utanför hage i Bråhult 5 km söder om Kristdala.

2013-06-08: Tre dödade får söder om Urshult i Kronobergs län (ca 3 mil sydväst Ljuder)

2013-06-04: Vargangrepp vid Gölpefall. Tre döda får påträffades, samt ett skadat får som senare avlivades. Ytterligare två får skadades men bedömdes av veterinär klara sig. Ett får saknades. 5 km sydost om Hjorted, 30 km norr om Bråhult

2013-06-01: Vargangrepp i Långvik 17 km NO Gölpefall. 3 döda baggar och en svårt skadad som senare avlivades. 6 km söder om Västervik.

2013-05-27: Vargangrepp i Gölpefall (första angreppet). 7 döda får och 6 svårt skadade som senare avlivades.

2013-05-17: Tre tackor och två lamm dödades vid Häradsbäck-Bromåla i Älmhults kommun, Kronobergs län (ca 15 km väster om Urshult).

2013-05-14: Vargangrepp i Djursvik. Två tackor dödades och en fick avlivas pga svåra skador. 130 km söder om Gölpefall.

2013-03-17: Ett får dödat vid Rävemåla, Kronobergs län (ca 15 km söder om Ljuder).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev