Publicerad 21 juli 2020 - 14:30

En varg har vid flera tillfällen i juli varit synlig i Halland. Nu har analys av spillning visat att vargen är född i Björnåsreviret i Dalarna/Gävleborg. Foto: Marie Gadolin

Varg på besök i Halland vandrar vidare

Varg har under de senaste veckorna sett vid flera tillfällen i Halland, och nu har också en vargskit analyserats. Vargen är född i Björnåsreviret där den också fanns i slutet av mars.

Det är en hanvarg född i ett revir i gränstrakterna av Dalarna och Gävleborg som första gången identifierades i hemreviret den 30 mars i år. Efter det har den vandrat söderut.

Även om länsstyrelsen inte kan avgöra hur många vargar som just nu finns i länet utesluter man ändå inte att det kan vara en individ, och den som har identifierats, som har sett vid flera tillfällen i Halland.

 

Flera möten

Det började med en synobservation i Gislaveds kommun den 9 juli, och därefter har vart rapporterats från Landeryd, Krogsered, Åled och Halmstad.

Den senaste observationen är från Gällered i Falkenbergs kommun.

Enligt analysen är modern en så kallad F1:a från Prästgårdsreviret, som i sin tur har en moder som är invandrad från den finsk/ryska vargpopulationen.

 

Vandrar långt

– Den erfarenhet vi har från vissa unga hanvargar är att de kan ge sig ut på långa vandringar, vi kallar dem därför för just vandringsvargar. Dessa vargar uppehåller sig oftast bara en kort tid i länet och beger sig efter en tid tillbaka till de andra vargarna i Mellansverige. Tyvärr är det inte ovanligt att dessa vargar förolyckas i trafiken då de rör sig långa sträckor här i söder, säger naturvårdshandläggare Martin Broberg vid länsstyrelsen i Halland på myndighetens hemsida.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram