Helikopter och skoter får användas när en varg ska avlivas i de södra delarna av Jämtlands län. Foto: Olle Olsson

Varg jagas från helikopter och skoter

I slutet av februari beslutades om skyddsjakt på en varg i Mittådalens sameby i södra Jämtland. Vargen har nu vandrat vidare till Handölsdalens samebys marker, där den fortsatt får jagas efter ett nytt beslut av länsstyrelsen i Jämtland.

Boo Westlund Publicerad 8 mars 2022 - 12:09

Vargen befinner sig i ett område sydväst om Vemhån, där det finns flera vintergrupper av ren. Totalt handlar det om närmare 3.400 renar i närområdet som tillhör Mittådalens, Handölsdalens  och Tåssåsens samebyar.

Den 3 mars konstaterade länsstyrelsens personal, efter en synobservation, att det finns minst en varg i området. Dna har samlats in. Det har också dokumenterats att varg jagat och dödat ren i en vintergrupp söder om Sonfjället.

 

Jaktområdet i södra Jämtland. Karta:Länsstyrelsen i Jämtland

Svår situation

”Förekomsten av varg i renhjorden under vinterbetesperioden är att anse som allvarligt, i det här fallet försvåras skadan av risken att vintergrupper inom en sameby men också mellan olika samebyar sammanblandas vilket innebär att ordnad renskötsel riskerar att försvåras,” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Prästskogenreviret ligger ungefär sju mil från den plats där skyddsjakt nu tillåts, och Länsstyrelsen bedömer därför att det inte finns någon risk att en varg från det reviret fälls.

 

Skjuta från skoter

Beslutet om skyddsjakt togs den 3 mars. Skyddsjakten får genomföras med hjälp av hundar, skoter och helikopter. Varg får ringas och även skjutas från helikopter, eller skoter, av särskilt utsedd person.

Hela beslutet finns här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev