Foto: Lillian Tveit / Mostphotos

Varg får skyddsjagas på jämtländsk ö

Det blir skyddsjakt på en varg på Ammerön i Jämtland. Detta efter beslut av länsstyrelsen. Samtliga jägare som har jakträtt efter älg i skyddsjaktsområdet har också rätt att delta i skyddsjakten.

Njaarke sameby har ansökt om skyddsjakt på varg eftersom samebyn har för avsikt att inom kort flytta cirka 1.500 renar ner till sitt vinterbetesområde som bland annat inkluderar Ammerön. I ansökan uppges att även Jovnevaerie, Jijnjevaerie samt Ohredahke samebyar redan påbörjat, eller snart ska påbörja, flytt av renar till vinterbetesområden runt Bräcke.

 

Dödade får

Den 8 september 2019 observerades en varg i samband med älgjakt norr om Revsund och den 22 september dokumenterades en varg på Ammerön i samband med en attack mot en fårgård.

Fem får dödade i vargattack

Den varg som attackerat fåren var en hane av skandinaviskt ursprung från reviret Krokvattnet 1. Den 30 september observerades en varg vid en bondgård i Hosjö och den 12 oktober observerades åter en varg på Ammerön.

 

Tusentals renar

I sin skyddsjaktansökan framför Njaarke sameby att man inte har några alternativa vinterbetesområden för renarna, särskilt inte som dna från ytterligare en varg säkrats i samebyns fjällnära betesområden.

Jovnevaerie sameby har redan flyttat ner omkring 1.300 renar till sitt vinterbetesområde direkt öster om Ammerön men beroende på hur eftersamlingen går beräknas betesområdet nyttjas av minst 1.500 renar från samebyn.

Ohredahke sameby ska inom några veckor anlända med omkring 1.500 renar till ett område nordöst om Ammerön.

I ansökan framkommer även att samebyn gärna ser att älgjaktlagen på Ammerön får möjlighet att genomföra skyddsjakt på vargen innan samebyn kommer ner med sina renar till området.

 

Skyddsjakten inleds på fredag

Den linjen går också länsstyrelsen på. För enligt skyddsjaktbeslutet har person som har jakträtt efter älg i det skyddsjaktsområde som omfattas av beslutet också rätt att delta i skyddsjakt på varg inom det jaktområde där han eller hon har jakträtt.

Skyddsjakt får inte bedrivas utan att ansvarig jaktledare utsetts på förhand vid varje jakttillfälle. Vid ensamjakt är den enskilde jägaren jaktledare.

Jaktledaren ska före jaktens början informera samtliga jaktdeltagare om villkoren för skyddsjakten.

Skyddsjakten får bedrivas från och med 1 november till och med 30 november 2019.

 

Tillåtet skyddsjaktområde. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev