Vargangreppet på jämthunden skedde i Gullsbyn mellan Arvika och Västra Ämtervik. Området ligger i Rackstadsreviret. Karta: Google map

Vargangreppet på jämthunden skedde i Gullsbyn mellan Arvika och Västra Ämtervik. Området ligger i Rackstadsreviret. Karta: Google map

Varg dödade jämthunden i Brunskog

Det var varg som dödade en jämthund i Brunskog på onsdagen.
– Ett solklart vargangrepp, och många spår av varg på platsen som ligger inom Rackstadsreviret, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Boo Westlund Publicerad 8 mars 2018 - 10:03

Han besiktigade den döda jämthundshanen och platsen för angreppet under onsdagskvällen. Fredrik Wilde tog också DNA från urin för att få svar på vilka vargar som attackerade jämthundshanen.

– Det ligger inom Rackstadsreviret, men jag vet inte vilket revir vargen, eller vargarna, kom ifrån, säger Fredrik Wilde.

 

En eller flera vargar

Området där hunden dödades var väldigt upptrampat med spår av både varg och hund. Under dagen bakspårar en av länsstyrelsens spårare för att se om det var en eller flera vargar som deltog i angreppet på hunden, och var de kom ifrån.

– Nu under löpperioden rör de sig över stora ytor, säger Fredrik Wilde.

Förutom spåren på platsen var också skadorna på hunden typiska för varg. Ena bogen på den 12,5 år gamla jämthund var uppäten, liksom stor del av magen.

– Hunden hade dödats på platsen där den hittades, säger Fredrik Wilde.

 

Fyra vargdödare hundar

Det är den fjärde hunden som dödas inom Rackstadsreviret det senaste året. Ytterligare tre hundar har skadats i vargangrepp. Rackstadsreviret är därmed det vargrevir i landet där det just nu sker flest vargangrepp på hund. Jägare i området hävdar att vargarna i reviret lärt sig att angripa hundar och att de går på skall.

– Annars brukar vargangrepp på hund vara mer utbrett och slumpmässigt, men det kan man inte säga om Rackstadsreviret, säger Fredrik Wilde.

 

Upprepade skyddsjakter

Under de skyddsjakter som genomförts i Rackstadsreviret har fyra valpar födda våren 2017 skjutits. Föräldradjuren finns fortfarande kvar i området och har gått tillsammans under vintern. Tiken ska nu vara i löp och nya valpar förväntas födas under våren.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram