En varg avlivades under måndagen efter att den ringats i en renhjord sydöst om Sveg i Härjedalen. Foto: Olle Olsson

Varg avlivad i Härjedalen

Premium

En varg sköts under måndagen i en renhjord sydöst om Sveg i Härjedalen. Länsstyrelsen i Jämtland tog beslut om skyddsjakt på vargen, som avlivades från helikopter.

Boo Westlund Publicerad 9 mars 2021 - 14:07

En varg har en tid ställt till med problem bland renarna i Tåssåsens sameby. Länsstyrelsens personal har besiktigat två döda renar, samt även sett jaktspår där vargen jagat och skingrat renhjorden. Under helgen förvärrades läget, och på måndagsmorgonen fanns vargen i direkt anslutning till renarna.

– Den ringades i renhjorden, säger Olof Hallquist, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

 

Vargen avlivades vid berget Nipan sydöst om Sveg i Härjedalen. Karta: Google map

Ensam hane

Tåssåsens sameby ansökte under måndagen om skyddsjakt på vargen, och läget ansågs som så akut att ingen annan lösning än skyddsjakt var möjlig. Vargen avlivades vid Nipan öster om sjön Målingen.

Det var en hane på 33 kilo.

 

Det är kort tid mellan beslut och avlivning. Finns det en risk för att ni får kritik för att besluten inte kan överklagas innan de verkställs?

– Vi har inte fått det än, säger Olof Hallquist.

– Det här var en problembild som förändrades snabbt under helgen. Med den rådande situationen där renar dödas eller skingras över stora områden måste vi ta hänsyn till de problem som det innebär för renskötseln.

 

Ny ansökan

Länsstyrelsen handlägger även en ansökan om skyddsjakt på en varg som befinner sig i ett område där Mittådalens och Handölsdalens samebyar har sina renar i trakterna av Lillhärdal i Härjedalen. Även här ställer varg till problem för renskötseln, och ett beslut om skyddsjakt kan fattas under veckan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev