En varg avlivades under onsdagen efter en viltolycka på väg 45 mellan Malung och Stöllet. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Varg avlivad efter viltolycka väster om Malung

Premium

En ung varghane avlivades under onsdagen efter en viltolycka på väg 45 mellan Malung och Stöllet. Vargen sköts när den försökte resa sig ur sårlegan 300 meter från olycksplatsen.

Polis och länsstyrelsen i Dalarna kontaktades vid 11-tiden på onsdagen av en bilist som rapporterade att han kört på en varg på väg 45 en dryg mil väster om Malung. Enligt föraren hade vargen först väjt för en annan bil, och därefter sprungit in i sidan på anmälarens bil.

– Vargen hade otur. Hade han sprungit vidare så hade han förmodligen klarat sig, säger Fredrik Perols, naturbevakare vid länsstyrelsen i Dalarna.

 

Blev liggande

Vargen låg kvar i vägen en stund efter kollisionen, men lyckades därefter linka vidare och ta skydd i skogen.

En särskilt utbildad eftersöksjägare kallades till platsen och kunde skjuta vargen i sårlega omkring 300 meter från olycksplatsen.

Vargen bedöms vara en ung hane, förmodligen en fjolårsvalp.

– Det är min bedömning, säger Fredrik Perols.

Hastigheten på den aktuella vägsträckan är 90 km/h, och vargen fick en rejäl smäll av bilen. Trots det fanns det inga synliga benbrott, men förmodligen invärtes skador.

 

Svarta hålet

Vargen kördes på i ett område som ligger inom det så kallade ”svarta hålet” där det enligt länsstyrelserna i Dalarna och Värmland inte finns några etablerade revir.

– Det stämmer, säger Fredrik Perols.

– Vi har inget känt revir i området.

Obduktionen får visa var den avlivade varghanen är född. Vargen kommer att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev