Jakten och Jägareförbundet fortsätter att locka kvinnor i allt större utsträckning. Foto: Marie Gadolin

Var tionde medlem i Jägareförbundet är kvinna

De kvinnliga medlemmarna i Jägareförbundet fortsätter att bli fler. Det totala antalet per 31 december 2020 var 15.161 kvinnor, vilket är en ökning med 919 jämfört med föregående årsskifte.

Ökningen har varit stadig i många år nu med ett undantag, år 2012, då det gjordes en stor omställning med förändrade medlemskategorier. Det påverkade medlemsantalet negativt det året. Annars är det idel plussiffror. På 15 år har kvinnorna i förbundet blivit nästan 4.000 fler, en ökning med drygt 25 procent.

 

Stadig ökning

Var tionde medlem i Svenska Jägareförbundet är en kvinna. Även den siffran har ökat stadigt och är en fördubbling sedan millennieskiftet. Det är dock stor variation i andelen kvinnliga medlemmar på länsföreningsnivå, andelen skiftar mellan 6,8 och 13,2 procent kvinnor.

Antalet kvinnliga medlemmar ökar kraftigt i Jägareförbundet

Kvinnorna engagerar sig också i förbundet, av de 212 ordinarie ledamöterna i länsföreningarnas styrelser förra året var 45 kvinnor, det vill säga 21,2 procent. Fyra länsföreningar hade en kvinnlig ordförande. I bara en länsförening finns ingen kvinna som ordinarie ledamot i styrelsen.

På kretsnivå var de kvinnliga ordförandena 25 stycken och det var 12,6 procent kvinnor i jaktvårdskretsarnas styrelser, som ordinarie ledamöter eller suppleanter.

 

Fler jaktkortslösare

Antalet kvinnliga jaktkortslösare var vid det senaste årsskiftet 22.598, vilket är 8 procent av det totala antalet. Även det är en obrutet ökande trend sedan många år.

Man kan förmoda att siffran kommer att öka ännu mer framöver, då 24,2 procent, nästan en fjärdedel alltså, av de som tog jägarexamen förra året var kvinnor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev