Vargparet i Långbogenreviret i Östergötland verkar inte ha fått några valpar i våras, enligt observationer som gjorts av länsstyrelsens rovdjursspårare. Foto: Mostphotos (arkivbild)

Väntade vargvalpar uteblev

Vargparet som i vintras etablerade det första reviret i modern tid i Sydsverige har av allt att döma inte fått några valpar. Enligt rovdjursspåraren Anders Hedström i Östergötland finns det inget som tyder på att en föryngring skett.

Vargreviret, som kallas Långbogen efter en sjö i området, ligger norr om sjön Roxen, med Finspång som närmsta tätort.

Varg har observerats i området tidigare, men det var vid nyår som det konstaterades att där fanns två vargar, en tik och en hane.

– När vi på vårvintern spårade paret hittade vi löpblod, och många trodde att det för första gången på mycket lång tid skulle födas vargvalpar i södra Sverige i våras, säger Anders Hedström som spårar rovdjur och inspekterar rovdjursskador åt länsstyrelsen i Östergötland.

Vargreviret Långbogen sydväst om Finspång och norr om sjön Roxen är det första i södra Sverige i modern tid.

Smäcker vargtik

Men mycket tyder på att tiken inte har fått några valpar. Vargparet har fångats på film i länsstyrelsens övervakningskameror vid flera tillfällen i vår och sommar, senast 5 augusti, och några valpar har inte synts till.

– Jag tyckte också att tiken var smäcker på bilder som togs i våras, och det syns inga spenar på bilder från i somras, säger Anders Hedström.

På Viltskadecenter menar man emellertid att det inte är tillräckliga bevis. Det är svårt att på en vargtik se om hon är dräktig, särskilt om den kommande kullen innehåller få valpar. Dessutom är det inte säkert att valparna följer föräldrarna så tätt att de hamnar på samma filmsekvens.

– Kamerorna som jag har uppe filmar i 15-sekundersfrekvens med 30 sekunder till en ny aktivering. Jag har fått dubbla inspelningar, men några valpar syns inte. Rapporter från bönder och jägare som rör sig i området tyder också på att där inte varit någon föryngring, säger Anders Hedström som känner sig i stort sett säker på att han har rätt.

 

Till Sjunda

Några rapporter om vargattacker på tamdjur finns inte under innevarande betessäsong. De senaste fallen inträffade i augusti och oktober 2017, då fyra respektive nio får föll offer för varg.

– Men det kan ha varit en annan varg som rev fåren. Mycket tyder på att det var hannen som nu är i Sjundareviret, och det vet vi ju vad den kan ställa till med, säger Anders Hedström.

Att det fanns vargar i området under förra hundjaktsäsongen är klart. Någon jakthund har såvitt Anders Hedström vet inte angripits.

– Det finns exempel på vargrevir på andra platser i landet där vargarna inte angriper hundar, och kanske är det så också i Långbogen. Något vi verkligen får hoppas för jaga måste vi ju.

Inom området finns det gott om dovhjort. Foto: Jan Henricson

Gott om bytesdjur

Reviret norr om sjön Roxen är ett veritabelt smörgåsbord för varg, med rådjur, dov och älg.

– Älgstammen är inte vad den har varit, men där är gott om dovhjort, även om de mest extrema tätheterna inte sammanfaller med revirets kärnområde utan finns mer söderut, säger Anders Hedström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev