Väntade med att anmäla viltolycka – frias av oenig tingsrätt

Bilisten väntade 13 timmar med att anmäla till polisen att han kört på en dovhjort. Nu frias han för jaktbrott av en oenig tingsrätt.

Det var i mitten av febuari som den 30-årige mannen körde på dovhjorten vid skånska Veberöd. Han klev direkt ur bilen och kontrollerade att hjorten var död. Mannen försökte även ringa en kamrat som är jägare för att ta reda på vad han skulle göra. När han inte fick något svar åkte han från platsen tillsammans med två passagerare.
När passagerarna senare släppts av återvände mannen till olycksplatsen för att försäkra sig om att hjorten verkligen var död, sedan åkte han hem, skriver Skånska Dagbladet.
Senare samma dag berättade 30-åringen om olyckan för sin far som förklarade att man enligt lag ska anmäla viltolyckor till polisen samt märka ut olyckplatsen.
Men när mannen kom till platsen var hjorten borta. En jägare hade redan påträffat det döda djuret och gjort en polisanmälan. Strax därefter kontaktade även 30-åringen polisen.
En majoritet av tingsrätten konstaterar att mannen kontaktade polisen förhållandevis sent, men pekar på att han vidtagit en rad åtgärder och på att han anmälde så snart han fått kännedom om sin skyldighet. Därmed ogillades åtalet. Rättens ordförande ville dock fälla 30-åringen för jaktbrott och utdöma ett bötesstraff på 2.000 kronor, uppger Skånska Dagbladet.

• Så gör du om viltolyckan är ett faktum

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev