En 19-årig kvinna på vandring i Karpaterna dödades under förra veckan av en brunbjörn. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Vandrare dödad av brunbjörn

En 19-årig kvinna på vandring i de rumänska bergen attackerades och dödades av en björn. När räddningspersonal kom fram till platsen fanns den mycket aggressiva björnen kvar nära kvinnan, och den avlivades.

Kvinnan och en vän vandrade i området nära Jepii Mici i den rumänska bergskedjan Bucegi i Karpaterna, när plötsligt en björn attackerade den. Enligt nyhetskanalen Deutsche Welle försökte de båda ungdomarna springa bort från björnen, och kvinnan ringde samtidigt polisen via nödnumret i sin mobil.

Under angreppet

Larmcentralen fick samtalet strax före klockan 16 på tisdagen i förra veckan, och under telefonsamtalet hörde larmpersonalen hur björnen angrepp och skadade kvinnan. Därefter bröts samtalet.

Aggressiv björn

När räddningspersonal kom till platsen en timme senare fann man kvinnan död och den fortfarande mycket aggressiva björnen i närheten. Björnen avlivades på platsen.

Hennes vän har, svårt chockad, berättat om hur björnen angrep 19-åringen, och släpade henne ett tiotal meter innan kvinnan kastades utför ett stup. Även björnen följde med i fallet.

Sänka stammen

Rumänien har en björnstam som beräknas till 8 000 björnar. Det har lett till både ökade angrepp och konflikter. Sedan 2016 har minst 14 personer dödats, kopplat till angrepp från brunbjörn, i den sydöstra delen av Europa.

I Rumänien höjs nu politiska röster för att minska björnstammen genom ökad jakt.

Ingen jakt

Något som lokala djurrättsgrupper motsatt sig. Där vill man i stället öka utbildningsinsatserna, använda elstängsel och förstärka förvaltningen som ett alternativ till att minska björnstammen i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev