Ekodukten över E65 är klar. Snart grönskar den och förhoppningsvis ska kron, dov och rådjur men även småvilt dra nytta av övergången. Foto: NCC

Välbehövlig viltbro över E65 invigd

På fredagen invigdes södra Sveriges största ekodukt, en bred bro över E65 i södra Skåne där viltet ska passera. Ekodukten har byggts över den viltolycksdrabbade sträckan mellan Malmö och Ystad.

Många besökare kom när Trafikverket bjöd in till invigning av viltövergången, som med mer exakt geografi återfinns på sträckan mellan Svedala och Skurup, på Börringe klosters marker.

Landshövding Anneli Hulthén invigningstalade och klippte bandet. Hon betonade nyttan av ekodukten, för djurens skull och för att viltolyckorna kommer att minska. Landshövdingen uppmanade också besökarna att ta en närmare titt på viltövergången, för när den väl är i bruk är det bara djur som får använda den. Människor får vackert hålla sig borta.

Trafikverket som byggt viltövergången har också satt upp kameror för att kunna följa när och i vilken omfattning den kommer viltet till nytta.

Jägareförbundet Skånes vice ordförande Lasse Persson kan nöjt räkna in en framgång för viltet och viltvården. Foto: Fredrik Jönsson

Gynnar allt vilt

Med på invigningen var Jägareförbundet Skånes vice ordförande Lasse Persson som var mycket nöjd med att viltövergången äntligen kunde tas i bruk.

– Som medlem i Svenska Jägareförbundet är man alltid glad när det görs viltvårdsinvesteringar som kommer vårt vilda och vår natur till nytta. Denna ekodukt kommer att öka den biologiska mångfalden och gynna allt vilt. Allt ifrån vårt skånska landskapsdjur kronhjorten till fältviltet som vi i Skåne och speciellt här ner på slätten vurmar för, säger Lasse Persson i en kommentar.

 

Färre viltolyckor

Med hjälp av kameror ska Trafikverket och andra intresserade kunna följa hur djuren utnyttjar ekodukten. Foto: Fredrik Jönsson

Syftet med ekodukten är att minska E65:ans barriäreffekt för vilt. Övergången innebär även att antalet viltolyckor ska minska i området och på så sätt skydda beståndet av bland annat kronhjort.

Med ekodukten möjliggör man för att djuren kan få en säker passage mellan norra sidan av E65 med Lemmeströtorps naturreservat och söder om vägen med Hunneröds mosse.

– Med denna investering kommer det att bli färre viltolyckor i närområdet, med minskat lidande för både mänskor och djur. Det sparar dessutom resurser för våra duktiga eftersöksjägare som Jägareförbundet tillhandahåller i samarbetet med Nationella Viltolycksrådet, säger Lasse Persson.

Ekodukt

En ekodukt är en bro som är till för att både stora och små djur ska kunna ta sig över till andra sidan vägen på ett skyddat sätt. Längs vägen i anslutning till ekodukten sätts ett så kallat faunastängsel upp. Ett faunastängsel är, till skillnad från ett viltstängsel, konstruerat så att djuren inte kan komma under det. Detta gör att de söker sig till ekodukten och kan korsa vägen där. Källa: Trafikverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev