Sara Nordangård på Studiefrämjandet bekräftar att det finns mycket kritik mot jägarexamens teoriprov. Inte bara bland eleverna, utan också bland utbildarna. Foto: Jan Henricson

Väl pålästa misslyckas med jägarexamen

Premium

Även väl förberedda misslyckas med jägarexamens teoriprov. Den slutsatsen drar Studiefrämjandet som genomfört en större enkätundersökning bland jägarelever.

Sara Nordangård, verksamhetsutvecklare för områdena jakt och fiske på Studiefrämjandet i Jönköping, bekräftar att många jägarelever är missnöjda med teoriprovets utformning.

– Och det gäller inte bara eleverna, utan också utbildarna. Till exempel tycker man inte att frågor som ställs i provet matchar innehållet i boken, säger Sara Nordangård.

Kursledare: Jakten riskerar att bli en klassfråga

 

Mönster går igen

Studiefrämjandet har uppfattat signalerna från missnöjda elever och har naturligtvis också noterat att fler kuggas i teoridelen med det nya digitala provet. Därför har man genomfört en enkätundersökning bland jägarelever spridda över landet.

Slutsatser som dras av svaren i undersökningen är bland annat:

• Även deltagare som uppfattar sig som väl förberedda misslyckas på proven. Deltagarna bör förberedas på provfrågornas karaktär.

• Mönstret med vilka kompetensområden som uppfattas som svåra går igen sedan tidigare. Exempelvis artkännedom och jakthundar.

• Avsnitt som innehåller mycket teori/juridik är fortsatt svåra.

 

Oklar återkoppling

– Det finns också ett missnöje med att man inte får veta vilka frågor man svarat fel på. Det enda provdeltagarna får veta är inom vilket område, som etik eller vapen, man inte svarat rätt. Eftersom frågorna är utformade som de är vore det bättre om eleverna kan gå tillbaka till just den frågan, för att förstå den och övriga frågors konstruktion bättre och också för att kunna läsa på inför nästa prov, säger Sara Nordangård.

Allt färre klarar jägarexamens teoriprov

Hon har också mötts av elever som inte förstår varför det blivit så mycket svårare att ta jägarexamen, samtidigt som företrädare från organisationer och myndigheter säger att det är viktigt att jägarna blir fler för att jakten ska öka och viltstammarna hållas nere.

 

Hagel och laddning

Det finns också, menar Sara Nordangård, mycket som inte handlar om att bli jägare utan mer kan sorteras in under rubriken naturlära.

– Många frågor handlar om biologi och ekologi, och det är väl bra att kunna, men det finns delar av det som inte är nödvändiga för att man ska bli en duktig jägare, säger Sara Nordangård.

Sammantaget, säger hon, har det nya provet en helt annan bredd än tidigare, och är svårare.

– Till exempel i vapendelen. Måste en jägare ha utantillkunskaper om hur stor krutladdningen är i en viss patron, eller hur många hagel det finns i en viss hagelpatron? Enligt min mening är det specialkunskaper som den som är särskilt intresserad kan läsa in, säger Sara Nordangård.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev